20.03.2023
20.03.2023

10 смачных прадуктаў, здольных замяніць мяса

logo
Правiльнае харчаванне
0
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A

Есці ці не есці мяса — самае супярэчлівае пытанне ў дыеталогіі. Большасць экспертаў выступаюць «за» карысны прадукт, але пры гэтым папярэджваюць: мяса павінна быць высокай якасці!

Спрэчкі аб карысці і шкодзе рацыёну мясаедаў і вегетарыянцаў, здаецца, не скончацца ніколі. Ясна адно: у дыеце і першых, і другіх ёсць як дадатныя бакі, так і вельмі адчувальныя мінусы. Значна карысней выконваць «залатую сярэдзіну» — ёсць мясную прадукцыю, адначасова ўзбагаціўшы рацыён свежай садавінай і гароднінай.

20 сакавіка адзначаюць Міжнародны дзень без мяса. З гэтай нагоды мы вырашылі падрыхтаваць спіс іншых прадуктаў, якія дапамогуць успоўніць запас мікраэлементаў, якія знаходзяцца ў складзе мяснога рацыёну.

Грыбы

Грыбы

Смачныя, мясістыя, духмяныя ... Грыбы могуць замяніць мяса ў любым рацыёне, а калі яны да таго ж прыгатаваны правільна, «падмену» дамачадцы нават не заўважаць!

Фаршуюць грыбы разнастайнымі начыннямі, выкарыстоўваюць у сырым выглядзе для бутэрбродаў, марынуюць, пякуць або гатуюць з імі першыя і другія стравы. Гэта нізкакаларыйная ежа, якая ніяк не адаб'ецца на постаці. Пры гэтым грыбы з'яўляюцца надзейнымі пастаўшчыкамі бялку. Нават лісічкі і шампіньёны, утрыманне бялку ў якіх самае невысокае, утрымоўваюць - 9% бялку ад агульнай масы.

Што шукаць у лесе? 15 відаў грыбоў, якія можна есці людзям

Баклажаны

Баклажаны

У баклажана мясістая тэкстура, ён валодае прыемным нейтральным густам і можа выкарыстоўвацца ў падрыхтоўцы і салодкіх, і вострых страў. Шэф-кухары рыхтуюць з іх катлеткі і тэфтэлі, фаршуруюць сырам і грыбамі, запякаюць у таматным соусе і выкарыстоўваюць у якасці асновы для салатаў. Незвычайная і арыгінальная страва на стале гурманаў — квашаныя баклажаны.

Кашы

каші

У нашым харчаванні мясныя вырабы дапаўняюць кашы, але аказваецца, крупы таксама багатыя пратэінамі. Лідэрам сярод зёлкавых культур з'яўляецца грэчка, утрыманне бялку ў ёй больш за 12%! Трохі саступаюць ёй рыс, аўсянка і кукуруза.

Апроч бялку круп утрымоўваюць жалеза і вітаміны. Спалучаць іх можна са свежай або тушанай гароднінай або рыхтаваць з іх смачныя запяканкі.

Як смачна прыгатаваць кашу? Топ-3 рэцэпта круп на патэльні

Яйкі

Яйкі

Карысныя рэчывы з яйкаў засвойваюцца практычна цалкам, таму дыетолагі лічаць іх каштоўнымі крыніцамі бялку. Самы карысны спосаб падрыхтоўкі яек — усмятку, у такім выглядзе арганізм хутчэй засвойвае мінеральныя рэчывы і вітаміны.

Яйкі можна ўводзіць у салаты, рыхтаваць разнастайныя амлеты і салодкія паветраныя суфле. А вось ёсць іх у сырым выглядзе можна толькі тады, калі вы цалкам упэўненыя ў якасці прадукцыі. Рызыка заражэння сальманелай — занадта высокая.

Спіруліна

Спіруліна

Склад і ўласцівасці спіруліны — марское багавінне, якое лічыцца найстаражытнейшай раслінай на планеце, проста ўражваюць! Але самай галоўнай яе перавагай з'яўляецца вельмі высокае ўтрыманне бялку, якое даходзіць да 65%.

Бялок спіруліны лёгка засвойваецца і дае зарад энергіі, але з-за своеасаблівага густу, які спадабаецца не ўсім, багавінне часцей прасуюць і прадаюць у выглядзе таблетак.

Сачавіца

Сачавіца з'яўляецца галоўнай альтэрнатывай жывёльнага бядку ў вегетарыянстве. Яна сытная і лёгкая, хутка гатуецца і выдатна насычае. Разнастаіць рацыён яна здольная не толькі густам, але і колерам. У супермаркеце можна набыць сачавіцу чатырох асноўных колераў — чорнага, зялёнага, карычневага і чырвонага.

Гатаваць з сачавіцы можна катлеткі і фрыкадэлькі, выкарыстоўваць для рагу і цёплых салатаў, а таксама першых страў.

Рыба і морапрадукты

Рыба і морапрадукты

Практычна ўсе морапрадукты могуць парадаваць арганізм чалавека каштоўным бялком, прычым яго каштоўнасць ні ў чым не саступае бялку жывёльнага паходжання. У рыбе таксама змяшчаюцца вітаміны прыгажосці A і D, яны паляпшаюць стан валасоў, нагцей і зубоў, і здольныя паляпшаць зрок.

Мясам рыбу не заменіш. Чаму яе неабходна есці і якая найбольш карысная

Каляровая капуста

Каляровая капуста

Цяжка ўявіць, што гэтая культура можа замяніць мяса. Але ў ёй шмат пажыўных рэчываў, у тым ліку расліннага бялку. Некаторыя кулінары замяняюць каляровай капустай курыцу ў рэцэптах, рыхтуюць яе як курыныя крылцы, робяць з яе стэйкі. Каляровая капуста не такая сумная, як здаецца на першы погляд!

Зялёны гарошак

Зялены гарошак

Не ўсе кулінары ведаюць, што гародніна зялёнага колеру можа ўтрымоўваюць бялок. І хоць яго колькасць не моцна вялікая, скідаць з рахункаў гародніну ўсё ж не варта. У 100 г свежага зялёнага гарошку — амаль 5 г высакаякаснага бялку!

Свежы гарошак можна дадаваць у салаты і варыць з ім супы, выкарыстоўваць у якасці асновы для паштэтаў, а ў халодную пару года перайсці на больш сытныя стравы — гарохавыя пюрэ і катлеты.

Арэхі

Арэхі

Пра тое, што ў арэхах шмат бялку, ведае практычна кожны школьнік. Але не кожны кулінар можа прыгатаваць з іх стравы, здольныя замяніць мяса. Вегетарыянцы дадаюць арэхі ў фасолевы фарш для падрыхтоўкі катлет, іншыя гатуюцьз міндаля смачны дыетычны сыр.

Дзякуючы высокай каларыйнасці, арэхі выдатна насычаюць і могуць служыць альтэрнатывай мясным вырабам.

Плюсы і мінусы. Якую гародніну можна есці кожны дзень?

Матэрыялы на сайце slushna.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце slushna.by

0

Нарадзілася ў гарадскім пасёлку Бешанковічы Віцебскай вобласці. Да 10 класса вучылася ў Бешанкоўскай сярэдняй школе №1, у 2008 годзе паступіла ў Лужаснянскую школу-інтэрнат-гімназію для здольных і таленавітых дзяцей Віцебскай вобласці на гуманітарны профіль. З 2010 па 2015 года з'яўлялася студэнткай Інстытута журналістыкі Беларускага дзяржаўнага ўніверсітута. З'яўляючыся яшчэ студэнткай, пачала працаваць у Белтэлерадыёкампаніі на тэлеканале "Беларусь 3" рэдактарам аддзела падрыхтоўкі праграм да эфіру. Размеркаванне праходзіла ў холдынгу Выдавецкі дом "Звязда" ў газеце "Літаратура і мастацтва", дзе пасля засталася працаваць рэдактарам аддзела мастацтваў. Паралельна працавала на тэлеканалах "СТБ" і "РТР-Беларусь" рэдактарам інтэрнэт-дырэкцыі. З 2021 года з'яўляюся рэдактарам інтэрнэт-праекта «Рэдакцыі газеты «Медыцынскі веснік», дзе разам з штатнымі і пазаштатнымі аўтарамі мы імкнёмся паказаць унікальную культуру, традыцыі і побыт беларускага народа, не забываючы, вядома, пра здароўе.
Глядзіце таксама