23.12.2018
23.12.2018

Тры навагоднія рэцэпты з крэветкамі: закуска, салата-кактэйль, асноўная страва

logo
Рэцэпты
86 020
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A
Ёсць такія традыцыі, якія можна і нават трэба парушаць! Хіба не сумна і прадказальна кожную галоўную ноч года сустракаць пад аліўе і запечаную курыцу? Мы прапануем вам па-новаму зірнуць на святочны стол і ўпрыгожыць яго стравамі, у якіх галоўная роля адведзена крэветкам. Па-першае, яны сапраўды глядзяцца не будзённа і ўрачыста. Па-другое, стаўка на морапрадукты гарантуе вытанчанасць і арыгінальнасць. Па-трэцяе, гэта проста смачна.

Закуска, што выклікае апетыт. Крэветкі ў лімонна-піўным кляры

Інгрэдыенты:

  • ахалоджанае светлае піва – 150 мл;
  • пшанічная прасеяная мука – 100 г;
  • ачышчаныя вараныя крэветкі з непашкоджанымі хвастамі – 24 шт .;
  • лімон – 2 шт .;
  • раслінны алей для фрыцюру.

Спосаб прыгатавання.

Прыгатуем кляр, змяшаўшы піва і муку. Цеста варта добра ўзбіць, каб не засталося камячкоў.

Вялікі сатэйнік (або фрыцюрніцу) напалову запоўніце раслінным алеем, нагрэйце яго на сярэднім агні да 170°С. Тэмпературу алею лёгка праверыць, калі апусціць у яго кавалачак хлебнага мякішу. Калі на працягу хвіліны ён стане залацістым, можна прыступаць да гатавання.

Абмакніце крэветку ў кляр, дазвольце сцячы лішку цеста, затым апусціце ў гарачы алей. Абсмажвайце крэветкі невялікімі порцыямі на працягу 2-3 хвілін да з’яўлення залацістай хрумсткай скарыначкі.

Затым з дапамогай шумоўкі дастаньце крэветкі з сатэйніка і пакладзіце на папяровыя ручнікі, каб сышлі лішкі тлушчу.

Пасля таго, як з крэветкамі справа будзе скончана, 1 лімон нарэжце тонкімі кружочкамі і па той жа схеме абсмажце ў фрыцюры.

Выкладзіце на вялікую талерку абсмажаныя крэветкі і кружкі лімона, упрыгожце свежымі долькамі лімона. Падаваць такую закуску да стала трэба гарачай.

Ці ведаеце вы, што: каларыйнасць крэветак адпавядае іх вазе ў грамах. У 100 г крэветак – прыкладна 100 ккал. Ракападобныя багатыя на бялок і служаць выдатнай крыніцай поліненасычаных тлустых кіслот Амега-3, вітамінаў В12 і D, селену і фосфару. Спалучэнне Амега-3 і вітаміну В12 паляпшае працу мозгу, захоўвае яго вастрыню, а таксама дапамагае прадухіліць хваробу Альцгеймера. Акрамя таго, крэветкі ўтрымліваюць трыптафан, які запускае выпрацоўку «гармону шчасця» – сератаніну.

Сучасная класіка. Кактэйль з крэветак з дымнай запраўкай

Гэтая раскошная, але нізкакаларыйная страва ідэальная для пачатку святочнага застолля.

Інгрэдыенты (на 8 порцый):

  • натуральны ёгурт – 375 г;
  • ачышчаныя вараныя крэветкі – 1 кг;
  • авакада – 2 шт .;
  • салата айсберг – 1 пучок;
  • свежы агурок – 2 шт .;
  • цыбуля-латук – 3 шт .;
  • молатая папрыка;
  • лімонны сок – 3 ч.л .;
  • соль;
  • чорны молаты перац;
  • раслінны алей (пажадана аліўкавы);
  • вадкі дым – 1 ст.л.

Спосаб прыгатавання.

Змяшайце ў невялікай місцы ёгурт, папрыку, лімонны сок, ½ ч.л. солі. Дадайце 1 ст.л. вадкага дыму. Накрыйце соус накрыўкай і адпраўце ў халадзільнік.

Калі вы катэгарычна супраць гатовага вадкага дыму, яго можна прыгатаваць самастойна, змяшаўшы ў роўных прапорцыях соевы соус, кары, маянэз і здроблены часнок.

Ачышчаныя вараныя крэветкі пасаліце, злёгку папярчыце. У асобным посудзе змяшайце нарэзанае кубікамі авакада з раслінным алеем, таксама пасаліце і папярчыце.

Салату-кактэйль з крэветак падаюць парцыённа. Па-асабліваму святочна яна будзе выглядаць у шырокіх шклянках. У кожную пакладзіце спачатку кубікі авакада, затым здробнены агурок і некалькі колцаў цыбулі-латуку. Зверху выкладзіце крэветкі (5-6 штук) і запраўце, не змешваючы, 1 сталовай лыжкай дымна-ёгуртнага соусу. Зверху змясціце яшчэ пару колцаў цыбулі і прыцерушыце молатай папрыкай. Перад падачай страву трэба астудзіць.

Ці ведаеце вы, што: крэветкі – важная крыніца астаксанціну (пігменту з антыаксідантнымі ўласцівасцямі, які забяспечвае крэветкам насычаны ружовы колер). Ён вельмі каштоўны для падтрымання здароўя вачэй, у тым ліку для абароны сятчаткі ад акісляльнага стрэсу і празмернага ўздзеяння сонечнага святла.

Кароль стала. Шашлык з крэветак з памідорамі і эстрагонам

Які ж святочны стол без гарачага? У якасці асноўнай стравы прапануем падаць небанальны шашлык.

Інгрэдыенты:

  • вялікія крэветкі, адвараныя і ачышчаныя, з непашкоджанымі хвастамі – 24 шт .;
  • памідоры – 6 шт. сярэдняга памеру;
  • базілік – ½ пучка;
  • эстрагон – ½ пучка;
  • лімон – 2 шт .;
  • часнок – 1 зубчык;
  • раслінны алей – 60 мл.

Спосаб прыгатавання.

Спачатку прыгатуем марынад. Для гэтага лісце базіліку і эстрагону здрабніце (можна проста парваць рукамі), змяшайце з лімоннай цэдрай і сокам 1 лімона, прапушчаным праз прэс часнаком і раслінным алеем.

На шпажку нанізайце крэветкі, чаргуючы з палавінкамі памідора. Зрабіце 12 шампуроў (на такую колькасць разлічаны інгрэдыенты; на сваё меркаванне вы можаце зрабіць іх больш або менш). Шчодра змажце будучыя шашлыкі соусам з усіх бакоў.

Разагрэйце патэльню на моцным агні. Абсмажце шашлык на працягу 2-3 хвілін з абодвух бакоў да гатоўнасці. Падаюць страву з долькамі свежага лімона і лісцем базіліку. У якасці гарніру ідэальныя запечаныя або прыгатаваныя на пары гародніна, рыс.

Ці ведаеце вы, што: ракападобныя лічацца адным з галоўных харчовых алергенаў і могуць выклікаць настолькі моцную алергічную рэакцыю, што з ёй давядзецца спраўляцца ва ўмовах стацыянару. Калі вы схільныя да алергіі, выберыце ў якасці асноўнага інгрэдыента святочных страў нешта менш экзатычнае, напрыклад, рыбу.

Усяго вам смачнага, карыснага і святочнага!

Матэрыялы на сайце bel.24health.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце bel.24health.by

86 0 20

Журналіст. Вышэйшая адукацыя. Сябра Беларускага саюза журналістаў. Стаж працы ў прафесіі – 20 гадоў. Беларуска. Нарадзілася ў г.Ганцавічы Брэсцкай вобласці. У 2001 годзе скончыла факультэт журналістыкі Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта па спецыяльнасці «Журналістыка». Працавала спецыяльным карэспандэнтам аддзела эканомікі газеты «Беларуская ніва», аглядальнікам аддзела пісьмаў, аглядальнікам аддзела сацыяльных праблемаў газеты «Савецкая Беларусь» (зараз – «Выдавецкі дом «Беларусь сёння»). З 2016 года – карэспандэнт уласны аддзела інтэрнэт-праектаў РУП «Рэдакцыя газеты «Медыцынскі веснік». З 2000 года з'яўляецца сябрам Беларускага саюза журналістаў (БСЖ). У 2002 годзе стала лаўрэатам прэміі БСЖ за лепшую журналісцкую працу. У 2017 годзе – лаўрэатам прэміі БСЖ «Залатое пяро».