28.04.2023
28.04.2023

Сімфонія ягадна-вяршковага смаку. Гатуем чарнічны чызкейк

logo
Рэцэпты
0 13
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A

Нават крыху дзіўна, што сярод ягад чарніцы па папулярнасці займаюць толькі другую пазіцыю ў свеце, сціпла саступіўшы клубніцам месца лідара.

У адрозненне ад «канкурэнтаў», у іх у разы больш багаты нутрыентны склад, няма пабочных эфектаў ад ужывання (за выключэннем вельмі рэдкай алергіі на саму ягаду). А яшчэ яны маюць дзівосныя смакавыя якасці.

Сапраўдныя знаўцы чарніц кажуць, што іх смак напоўнены сонцам і непаўторным водарам лета, які цалкам захоўваецца нават у замарожанай або высушанай ягадзе.

Чарніцы

Чарнічны чызкейк – класіка і гонар амерыканскай кухні.

Зрэшты, і на іншых кантынентах у яго нямала прыхільнікаў. Пяшчотная, сметанковая тэкстура, дапоўненая непераўзыдзеным смакам і водарам лясной ягады, забяспечылі гэтаму дэсерту вечную папулярнасць.

Радзімай чарніц з'яўляецца Паўночная Амерыка. Адсюль яны адправіліся «падарожнічаць» па свеце і моцна абгрунтавалася ў Еўропе, Аўстраліі і Новай Зеландыі, а таксама ў рэгіёнах умеранага клімату ў Азіі. Сёння чарніцы культывуюць і вырошчваюць у камерцыйных мэтах нават у Паўднёвай Амерыцы (Аргенціна і Чылі) і Паўночнай Афрыцы (Марока).

Пры жаданні, замест чарніц можна выкарыстоўваць любую іншую ягаду, свежую або замарожаную. Але мы не будзем адхіляцца ад арыгінальнага рэцэпта і прапануем прыгатаваць класічны чарнічны чызкейк.

Рэцэпт чызкейка з чарніцамі

Рэцэпт чарнічнага чызкейка

 

Інгрэдыенты

  • Печыва – 300 г

Падыдзе любое, якое лёгка крышыцца: «Да гарбаты», «Шахматнае», «Лімоннае», аўсянае.

  • Сметанковае масла – 140 г
  • Цукар – 275 г
  • Чарніцы – 1 шк.

Колькасць ягады можна павялічыць. Гэта той самы выпадак, калі чызкейк чарніцамі не сапсуеш. Па-першае, смак дэсерту атрымаецца больш насычаным. Па-другое, карысці больш, бо ўсяго 100 г чарніц утрымліваюць сутачную патрэбу чалавека ў некаторых вітамінах і мікраэлементах;

  • Кукурузная мука – 1 ч л
  • Сметанковы сыр – 3 порцыі па 180 г. «Родным» для чызкейка з'яўляецца мяккі сметанковы сыр Філадэльфія
  • Мука – 4 ст л
  • Яйкі – 3 шт
  • Смятана або вяршкі – 200 мл
  • Ванілін або экстракт ванілі

Спосаб прыгатавання

Для пачатку трэба прыгатаваць корж-аснову для чызкейка.

Для гэтага здрабніце печыва ў блендары (але пры пэўнай стараннасці можна і рукамі) у дробную крошку. Дадайце мягкае сметанковае масла і добра вымешайце массу.

Печыва для чызкейка

 

Разагрэйце духоўку да 180° С. Форму для выпечкі засцеліце пергаментнай паперай. Падрыхтаваную масу з печыва і масла кладзіце роўным слоем на дно формы, шчыльна ўтрамбоўваючы і фарміруючы борцік.

Аснову для чызкейка трэба выпякаць у духоўцы на працягу 10 хвілін. Затым дастаць і, не вымаючы з формы, астудзіць.

Для прыгатавання чарнічнага сіропу ў рондаль пакладзіце 25 г цукру, чарніцы і кукурузную муку, разведзеную з 1 сталовай лыжкай халоднай вады.

Як зрабіць чызкейк

 

На маленькім агні, пастаянна памешваючы, награвайце сумесь да таго часу, пакуль цукар цалкам не растварыцца. Затым павялічце агонь да сярэдняга і пракіпяціце соус на працягу 1-2 хвілін. Зніміце рондаль з пліты і таксама дайце астыць.

Надышоў час сметанковага сыру. У вялікай місцы ўзбіце яго да аднароднай масы, дадайце цукар і зноў узбіце. Пасля гэтага пакладзіце ў міску муку, ванілін, яйкі, смятану і добра вымешайце.

 

Інгрэдыенты для чызкейка

І, нарэшце, фінальны акорд! Палову сметанковай сумесі выкладзіце на астылы да гэтага часу корж, дадайце палову чарнічнай падліўкі. Затым раўнамерна размяркуеце зверху астатнюю палову сметанковай сумесі і паліце рэшткамі чарнічнай падліўкі.

Адпраўляйце чызкейк у духоўку. Будзьце ўважлівыя, выпякаць дэсерт трэба адмысловым спосабам.

Першыя 10 хвілін – пры тэмпературы 180° С. Затым яшчэ 30 хвілін убавіўшы тэмпературу да 90° С. Потым выключыце духоўку і, не адкрываючы дзверцы, пакіньце ў ёй чызкейк на 1 гадзіну. І яшчэ 1 гадзіну з прыадчыненымі дзверцамі. Нарэшце, страву можна дастаць з духоўкі і пакінуць пры пакаёвай тэмпературы да поўнага астуджэння.

Чызкейк.

Але і гэта яшчэ не ўсё!

На працягу 3-х гадзін як мінімум (а лепш на працягу ночы) чызкейк варта патрымаць у халадзільніку.

Усе гэтыя «танцы з бубнам» пры выпечцы і астуджэнні дэсерту неабходныя толькі дзеля таго, каб не пацярпеў самы галоўны кампанент чызкейка – яго сметанковае начынне. Варта даць сабе слабіну, не вытрымаць тэмпературу выпякання або «сістэму астуджэння», і далікатнае сметанковае суфле дасць расколіну.

Нягледзячы на працягласць «выспявання», чарнічны чызкейк папросту можа стаць будзённай стравай, калі гатаваць яго з вечара. Раніцай пад кубачак духмянай кавы ці моцнай гарбаты ён зарадзіць вас летам на ўвесь дзень.

Захоўваць гатовы чызкейк у халадзільніку можна да 5 дзён.

Смачна есці!

Усе смакі лета. Ягадны чызкейк без выпечкі (рэцэпт)

Матэрыялы на сайце slushna.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце slushna.by

0 13

Журналіст. Вышэйшая адукацыя. Сябра Беларускага саюза журналістаў. Стаж працы ў прафесіі – 20 гадоў. Беларуска. Нарадзілася ў г.Ганцавічы Брэсцкай вобласці. У 2001 годзе скончыла факультэт журналістыкі Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта па спецыяльнасці «Журналістыка». Працавала спецыяльным карэспандэнтам аддзела эканомікі газеты «Беларуская ніва», аглядальнікам аддзела пісьмаў, аглядальнікам аддзела сацыяльных праблемаў газеты «Савецкая Беларусь» (зараз – «Выдавецкі дом «Беларусь сёння»). З 2016 года – карэспандэнт уласны аддзела інтэрнэт-праектаў РУП «Рэдакцыя газеты «Медыцынскі веснік». З 2000 года з'яўляецца сябрам Беларускага саюза журналістаў (БСЖ). У 2002 годзе стала лаўрэатам прэміі БСЖ за лепшую журналісцкую працу. У 2017 годзе – лаўрэатам прэміі БСЖ «Залатое пяро».