28 Ліпеня
28.07.2018

Чарнічны чызкейк. Сімфонія ягадна-вяршковага смаку

logo
Еш ды худзей
64 0 11
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A

Нават крыху дзіўна, што сярод ягад чарніцы па папулярнасці займаюць толькі другую пазіцыю ў свеце, сціпла саступіўшы клубніцам месца лідара. У адрозненне ад «канкурэнтаў», у іх у разы больш багаты нутрыентны склад, няма пабочных эфектаў ад ужывання (за выключэннем вельмі рэдкай алергіі на саму ягаду). А яшчэ яны маюць дзівосныя смакавыя якасці. Сапраўдныя знаўцы чарніц кажуць, што іх смак напоўнены сонцам і непаўторным водарам лета, які цалкам захоўваецца нават у замарожанай або высушанай ягадзе.

Чарнічны чызкейк – класіка і гонар амерыканскай кухні. Зрэшты, і на іншых кантынентах у яго нямала прыхільнікаў. Пяшчотная, сметанковая тэкстура, дапоўненая непераўзыдзеным смакам і водарам лясной ягады, забяспечылі гэтаму дэсерту вечную папулярнасць.

Радзімай чарніц з'яўляецца Паўночная Амерыка. Адсюль яны адправіліся «падарожнічаць» па свеце і моцна абгрунтавалася ў Еўропе, Аўстраліі і Новай Зеландыі, а таксама ў рэгіёнах умеранага клімату ў Азіі. Сёння чарніцы культывуюць і вырошчваюць у камерцыйных мэтах нават у Паўднёвай Амерыцы (Аргенціна і Чылі) і Паўночнай Афрыцы (Марока).

Пры жаданні, замест чарніц можна выкарыстоўваць любую іншую ягаду, свежую або замарожаную. Але мы не будзем адхіляцца ад арыгінальнага рэцэпта і прапануем прыгатаваць класічны чарнічны чызкейк.

Інгрэдыенты

  • печыва – 300 г. Падыдзе любое, якое лёгка крышыцца: «Да гарбаты», «Шахматнае», «Лімоннае», аўсянае;
  • сметанковае масла – 140 г;
  • цукар – 275 г;
  • чарніцы – 1 шк. Колькасць ягады можна павялічыць. Гэта той самы выпадак, калі чызкейк чарніцамі не сапсуеш. Па-першае, смак дэсерту атрымаецца больш насычаным. Па-другое, карысці больш, бо ўсяго 100 г чарніц утрымліваюць сутачную патрэбу чалавека ў некаторых вітамінах і мікраэлементах;
  • кукурузная мука – 1 ч. л.;
  • сметанковы сыр – 3 порцыі па 180 г. «Родным» для чызкейка з'яўляецца мяккі сметанковы сыр Філадэльфія;
  • мука – 4 ст. л.;
  • яйкі – 3 шт.;
  • смятана або вяршкі – 200 мл;
  • ванілін або экстракт ванілі.

Спосаб прыгатавання:

Для пачатку трэба прыгатаваць корж-аснову для чызкейка. Для гэтага здрабніце печыва ў блендары (але пры пэўнай стараннасці можна і рукамі) у дробную крошку. Дадайце мягкае сметанковае масла і добра вымешайце массу.

Разагрэйце духоўку да 180° С. Форму для выпечкі засцеліце пергаментнай паперай. Падрыхтаваную масу з печыва і масла кладзіце роўным слоем на дно формы, шчыльна ўтрамбоўваючы і фарміруючы борцік. Аснову для чызкейка трэба выпякаць у духоўцы на працягу 10 хвілін. Затым дастаць і, не вымаючы з формы, астудзіць.

Для прыгатавання чарнічнага сіропу ў рондаль пакладзіце 25 г цукру, чарніцы і кукурузную муку, разведзеную з 1 сталовай лыжкай халоднай вады. На маленькім агні, пастаянна памешваючы, награвайце сумесь да таго часу, пакуль цукар цалкам не растварыцца. Затым павялічце агонь да сярэдняга і пракіпяціце соус на працягу 1-2 хвілін. Зніміце рондаль з пліты і таксама дайце астыць.

Надышоў час сметанковага сыру. У вялікай місцы ўзбіце яго да аднароднай масы, дадайце цукар і зноў узбіце. Пасля гэтага пакладзіце ў міску муку, ванілін, яйкі, смятану і добра вымешайце.

І, нарэшце, фінальны акорд! Палову сметанковай сумесі выкладзіце на астылы да гэтага часу корж, дадайце палову чарнічнай падліўкі. Затым раўнамерна размяркуеце зверху астатнюю палову сметанковай сумесі і паліце рэшткамі чарнічнай падліўкі.

Адпраўляйце чызкейк у духоўку. Будзьце ўважлівыя, выпякаць дэсерт трэба адмысловым спосабам. Першыя 10 хвілін – пры тэмпературы 180° С. Затым яшчэ 30 хвілін убавіўшы тэмпературу да 90° С. Потым выключыце духоўку і, не адкрываючы дзверцы, пакіньце ў ёй чызкейк на 1 гадзіну. І яшчэ 1 гадзіну з прыадчыненымі дзверцамі. Нарэшце, страву можна дастаць з духоўкі і пакінуць пры пакаёвай тэмпературы да поўнага астуджэння.

Але і гэта яшчэ не ўсё! На працягу 3-х гадзін як мінімум (а лепш на працягу ночы) чызкейк варта патрымаць у халадзільніку.

Усе гэтыя «танцы з бубнам» пры выпечцы і астуджэнні дэсерту неабходныя толькі дзеля таго, каб не пацярпеў самы галоўны кампанент чызкейка – яго сметанковае начынне. Варта даць сабе слабіну, не вытрымаць тэмпературу выпякання або «сістэму астуджэння», і далікатнае сметанковае суфле дасць расколіну.

Нягледзячы на працягласць «выспявання», чарнічны чызкейк папросту можа стаць будзённай стравай, калі гатаваць яго з вечара. Раніцай пад кубачак духмянай кавы ці моцнай гарбаты ён зарадзіць вас летам на ўвесь дзень.

Захоўваць гатовы чызкейк у халадзільніку можна да 5 дзён.

Смачна есці!

Матэрыялы на сайце 24health.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце 24health.by.

64 0 11

Журналіст. Вышэйшая адукацыя. Сябра Беларускага саюза журналістаў. Стаж працы ў прафесіі – 20 гадоў. Беларуска. Нарадзілася ў г.Ганцавічы Брэсцкай вобласці. У 2001 годзе скончыла факультэт журналістыкі Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта па спецыяльнасці «Журналістыка». Працавала спецыяльным карэспандэнтам аддзела эканомікі газеты «Беларуская ніва», аглядальнікам аддзела пісьмаў, аглядальнікам аддзела сацыяльных праблемаў газеты «Савецкая Беларусь» (зараз – «Выдавецкі дом «Беларусь сёння»). З 2016 года – карэспандэнт уласны аддзела інтэрнэт-праектаў РУП «Рэдакцыя газеты «Медыцынскі веснік». З 2000 года з'яўляецца сябрам Беларускага саюза журналістаў (БСЖ). У 2002 годзе стала лаўрэатам прэміі БСЖ за лепшую журналісцкую працу. У 2017 годзе – лаўрэатам прэміі БСЖ «Залатое пяро».