20.09.2019
20.09.2019

Каб белая не ззелянела, а зялёная не зжаўцела...

logo
Карысныя прадукты
8 024
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A

«Што гэта – загадка?!» – пацікавіцеся вы. Ну, так. Загадка для дачнікаў-агароднікаў найперш. Якую ж расліну трэба паспець ухапіць да таго, як яна зменіць колер? А капусту! Толькі не белакачанную, якой даўно ўжо нікога не здзівіш, а квяцістую ды брокалі.

Хаця квяцістая і атрымала такі назоў, насамрэч яна павінна быць белай. Адценне дапускаецца, толькі не зялёнае. А брокалі, наадварот, павінна быць зялёнай. Бо калі расцвіце жоўтымі кветачкамі (а такое ў нас здаралася па першасці) – усё, у ежу яе выкарыстоўваць ужо нельга.

Але ёсць і зусім экзатычныя колеры ў адной і другой капусты. Напрыклад, фіялетавы! Але гэта ўжо экзотыка, а мы пра класіку.

На ўчастках капуста ўжо адышла, вядома ж. Хіба толькі якая самая стойкая ды запозненая раптам здзівіць. А чаму я прыгадала пра гэтыя віды капусты ў верасні?! Ды таму, што смачныя стравы з яе, назапашанай на зіму, ужо на стале бываюць. Хаця і восень.

А вы любіце гэтыя віды капусты? Мо, хтосьці таксама вырошчвае ды нарыхтоўвае на зіму, закладваючы ў лядоўні? А ведаеце, якія яны карысныя?! Як прынята казаць у нашай сям’і – вітаміны ажно пішчаць! 🙂

І яшчэ самае цікавае, што квяцістая і брокалі бы спаборнічаюць адна з адной: якая найбольш карысная?! Але мы не будзем падтрымліваць гэтую спрэчку. Проста нагадаем пра перавагі кожнай.

Як сцвярджаюць спецыялісты, квяцістая капуста па ўтрыманні папулярнага і патрэбнага ўсім вітаміну С пераўзыходзіць нават экзатычны апельсін! Прычым дзённая норма С утрымліваецца ўсяго ў 100 грамах гэтага віду капусты. А яшчэ ў ёй вельмі шмат бялку. Таму яе раяць есці нават дзецям.

А што датычыцца карыснага і нават лекавага ўздзеяння на арганізм, дык квяцістая капуста паляпшае абмен рэчываў, нармалізуе страваванне, станоўча ўплывае на сардэчна-сасудзістую сістэму, дапамагае пры праблемах з печанню і касцямі.

А брокалі забяспечвае яе аматараў сутачнай нормай вітаміну В. А яшчэ ў ёй шмат аскарбінавай кіслаты, вітаміну А і К. Дзецям таксама раяць спажываць брокалі – пры правільным прыгатаванні, вядома ж. Яшчэ яе можна есці пры язвавай хваробе страўніка. Кажуць, што брокалі дапамагае і ў прафілактыцы анкалагічных захворванняў.

І што з таго, што на ўчастках яе ўжо практычна не ўбачыш ў дваццатых чыслах верасня?! Затое можна знайсці на рынках ды ў крамах і таксама назапасіць на зіму, паклаўшы ў лядоўню.

Наша сям’я ўжо не першы год карыстаецца вось гэтым правераным рэцэптам падрыхтоўкі брокалі і квяцістай капусты (розніцы няма) да замарожвання.

  1. Капусту разабраць на асобныя суквецці. Выдаліць дробныя лісточкі.
  2. Добра прамыць суквецці пад праточнай вадой.
  3. Замачыць на 30-60 хвілін у салёным растворы (на 1 літр вады – 4 ч.л. солі).
  4. Добра спаласнуць.
  5. Бланшыраваць (апусціць у кіпень на 1-2 хвіліны).
  6. Вельмі хутка ахалодзіць, падставіўшы пад струмень халоднай вады.
  7. Раскласці суквецці на чыстым кухонным ручніку, даць сцячы вадзе.

  1. Сухія суквецці скласці ў пакеты для замарожвання, выціснуць паветра і пакласці ў аддзяленне лядоўні для хуткага замарожвання.

Што датычыцца рэцэптаў, дык іх у сеціве мора! А мы асабліва любім не адну капусту, а разам з іншай гароднінай. Усё разам запякаецца ў духоўцы... М-м-м-м, смаката! Прычым сцвярджаецца, што пры цеплавой апрацоўцы карысныя рэчывы губляюцца нязначна.

Рэцэптам правераным падзяліцца?! 🙂

Страва называецца – «Запяканка з квяцістай капусты з гароднінай». Не з сеціва – з кнігі, калісьці падоранай мне сяброўкай на дзень народзінаў. А рэцэпт асвоіла мама. 🙂

Інгрэдыенты:

  • квяцістая капуста – 300 грамаў;
  • морква – 2-3 штукі;
  • зялёная струковая фасоля – 100 грамаў;
  • зялёны гарошак – 3 ст.л.;
  • яйкі – 2 шт.;
  • малако – 1/2 шклянкі;
  • масла сметанковае – 2 ст.л.;
  • паніровачныя сухары – ¾ шклянкі;
  • соль – па смаку.

Калі чагосьці не хапае з гародніны, не страшна. Проста больш дадаём іншай, мяняючы прапорцыі.

  1. Падрыхтаваную гародніну (квяцістую капусту, моркву, фасолю, зялёны гарошак) адварыць у падсоленай вадзе амаль да гатоўнасці, адкінуць на друшляк, даць сцячы вадзе. Перакласці ў форму, змазаную сметанковым маслам і пасыпаную сухарамі.
  2. Яйкі ўзбіць, змяшаць з малаком, заліць гэтай сумессю гародніну. Зверху пакласці тонкія пласцінкі сметанковага масла, пасыпаць сухарамі.
  3. Запякаць у духоўцы на сярэдняй тэмпературы да ўтварэння румянай скарынкі.

Смачна есці!

А вы яшчэ не вырошчваеце на сваіх участках квяцістую капусту ды брокалі?! Не нарыхтоўваеце яе, набытую, на зіму?! Тады мы ідзём да вас! 🙂

Падпісвайцеся на наш канал у Telegram, групы ў Facebook, «УКантакце», у «Аднакласніках» – і будзьце ў курсе свежых навінаў! Толькі цікавыя відэа на нашым канале YouTube, далучайцеся!

Матэрыялы на сайце bel.24health.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце bel.24health.by

8 0 24

Рэдактар сайта, журналіст, блогер. Вышэйшая філалагічная адукацыя.Нарадзілася ў вёсцы Клінок Чэрвеньскага раёна Мінскай вобласці. З 1980 года жыву ў г.Чэрвень.У 1996 годзе скончыла Беларускі дзяржаўны педагагічны ўніверсітэт імя Максіма Танка (дыплом з адзнакай) па спецыяльнасці «беларуская мова і літаратура». З 2003 па 2005 год па ўласнай ініцыятыве вучылася дыстанцыйна ў Еўрапейскай школе карэспандэнцкага навучання, маю пасведчанне аб заканчэнні курсу «Журналістыка».У журналістыцы – з 2001 года. Працавала загадчыкам аддзела пісьмаў і масавай работы, журналістам у газеце «Раённы веснік» (г.Чэрвень), уласным карэспандэнтам абласной газеты «Мінская праўда» па Чэрвеньскім, Уздзенскім і Старадарожскім раёнах. Шмат гадоў актыўна супрацоўнічала з газетамі «Звязда», «Голас Радзімы», «Народная газета», «Беларуская ніва», «Беларуская лясная газета», часопісам «Гаспадыня». З 2018 года – рэдактар беларускай версіі сайта «Здаровыя людзі», журналіст, аўтар блога «Думкі ўслых».З’яўляюся адным з аўтараў-укладальнікаў кнігі «Памяць. Чэрвеньскі раён», кніг «Матери Минщины» (абласны праект), «С любовью к детям» (рэспубліканскі праект). Аўтар першага ў Беларусі касмічнага інтэрв’ю (Міжнародная касмічная станцыя-Зямля) з касманаўтам Раскосмасу, ураджэнцам г.Чэрвеня Алегам Навіцкім (газета «Звязда», 2013 г.).Аўтар блогу на платформе bloger.by. У 2018 годзе прызнаная пераможцай першага рэспубліканскага творчага конкурсу на лепшае асвятленне ў сродках масавай інфармацыі і сацыяльных сетках лясной тэматыкі і дзейнасці органа дзяржаўнага кіравання ў намінацыі «За прасоўванне лясной тэматыкі ў сацыяльных сетках». Узнагароджана Дыпломам Міністэрства лясной гаспадаркі.