08.07.2022
08.07.2022

Карысныя стравы з лаваша. Смачныя сакрэты ад кулінарнага блогера

logo
Рэцэпты
76 0 234
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A

Юфка, катырма, жупка, паракі, лаваш — усе гэтыя назвы абазначаюць адно і тое ж — тонкі прэсны хлеб з пшанічнай мукі. На Каўказе, у Іране і ў іншых краінах Усходу ён настолькі папулярны, што ў 2016 годзе ЮНЕСКА ўключыла яго ў спіс нематэрыяльнай культурнай спадчыны.

Асабліва любяць лаваш у Арменіі, настолькі, што ў некаторых мовах ён называецца няйначай, чым «армянскі хлеб».

Перадумовай для вырабу гэтай выпечкі стала з'яўленне ступак і ручных млыноў у егіпцян, шумераў і іншых народаў. З'явілася магчымасць перамолваць зерне больш дробна. Лепёшкі рабілі з густой збожжавай кашы, а потым выпякалі на агні.

Лаваш

Часцей за ўсё лаваш уяўляе сабой прэсны белы хлеб, выраблены з пшанічнай мукі ў выглядзе тонкай аладкі. Сёння некаторыя яго віды робяць з мякішам, але найболей часта мы сустракаем лаваш у выглядзе тонкіх і доўгіх «бліноў», у якія зручна заварочваць начынне.

У наш час практычна ва ўсіх кухнях свету існуе шмат рэцэптаў, у якіх лаваш адыгрывае галоўную ролю. Блогерка з Бешанковіч Настасся Мясаедава таксама вельмі любіць гэты прадукт, таму з ахвотай падзялілася з намі сваімі рэцэптамі-лайфхакамі:

Сняданак

Сняданак з лаваша

Інгрэдыенты

  • Каўбаса (вяндліна)
  • Лаваш
  • Сыр
  • Памідор
  • 2 яйкі
  • Соль і спецыі

Спосаб прыгатавання

Патэльню змазаць алеем, выкласці каўбаску кавалачкамі.

Яйкі ўзбіць відэльцам і пасаліць. Заліць зверху каўбасы.

Ліст лаваша выразаць па памеры патэльні, накрыць ім яечную масу

Падсмажыць пару хвілін на сярэднім агні, каб яйкі схапіліся.

Акуратна перавярнуць, дадаць начынне: памідоры і сыр. Накрыць другой палоўкай, падцяпліць яшчэ трохі, каб сыр расплавіўся.

Лянівы пірог на патэльні

Лянівы пірог на патэльні

Інгрэдыенты

  • Лаваш 1 ліст (100 гр)
  • 2 яйкі (100 гр)
  • Смятана (100 гр)
  • Памідор 1 шт (100 гр)
  • Каўбаса (100 гр)
  • Сыр (100 гр)
  • Зеляніна па жаданні
  • Соль, спецыі па гусце

Спосаб прыгатавання

Змяшаць яйкі са смятанай, дадаць сыр, каўбасу, памідор і зеляніну.

Лаваш згарнуць у трубачку і нарэзаць на тонкія палоскі таўшчынёй прыкладна 1 см. Добра ўсё змяшаць.

Лянівы пірог з лаваша

Патэльню змазаць раслінным алеем, шчыльна абкласці цеста, накрыць вечкам і пячы 10 хвілін на маленькім агні.

Перавярнуць пры дапамозе вечка і падсмажыць пару хвілін іншы бок.

Мясны пірог

Мясны пірог

Інгрэдыенты

На форму 22 см:

  • 2 ліста лаваша (200 гр)
  • Сыр (150-200 гр)

Начынне:

  • Фарш 300 гр
  • 1 цыбуліна
  • 1 памідор
  • Зубчык часнаку
  • Спецыі для мяса і соль

Для заліўкі

  • 4 яйкі
  • 1 ст л мукі з горкай
  • 6 ст л малака
  • 6 ст л смятаны
  • Соль

Спосаб прыгатавання

Начынне абсмажыць амаль да гатоўнасці.

На лісты лаваша насыпаць сыр, затым размеркаваць начынне, скруціць у рулет і разрэзаць на рулецікі таўшчынёй не вышэй за борт формы.

Мясны рулет з лаваша

Утрамбаваць ў форму шчыльна і паліць сумессю для залівання. Зверху засыпаць сырам і выпякаць у разагрэтай да 190 С духоўцы 25-30 хвілін

Выдатны варыянт на сняданак, абед ці вячэру. Замест памідора можна выкарыстоўваць кетчуп. Або да фаршу дадаць гатовую аджыку.

Канверцікі

Канверцікі з лаваша

Інгрэдыенты

  • Лаваш
  • Сыр
  • Памідоры
  • Вяндліна
  • Яйка
  • Зеляніна

Спосаб прыгатавання

Лаваш нарэзаць на доўгія палосы шырынёй 10-15 см. Для начыння змяшаць нацёрты сыр, нарэзаныя кубікам вяндліну і памідоры, зеляніна. 1 ст л начыння пакласці на бок палоскі з лаваша, згарнуць канверцікам.

Канверцікі з лаваша

Яйка ўзбіць відэльцам, абмакнуць у яго канверцік і абсмажыць на патэльні на невялікай колькасці алею з двух бакоў да залацістай скарыначкі.

Матэрыялы на сайце bel.24health.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце bel.24health.by

76 0 234