30.04.2017
30.04.2017

Кефір або кефірны прадукт. У чым розніца?

logo
Карысныя прадукты
0 1551
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A

Калі ўважліва паглядзець на ўпакоўку, то часам замест слова «кефір» выкарыстоўваецца словазлучэнне «кефірны прадукт».

урач-гігіеніст, старшы выкладчык кафедры гігіены і медыцынскай экалогіі БелМАПА Алеся СідуковаУ чым жа розніца? Разбіраемся разам з урачом-гігіеністам, старшым выкладчыкам кафедры гігіены і медыцынскай экалогіі БелМАПА Алесяй Сідуковай.

Кісламалочныя прадукты

Кефірны прадукт гатуецца па тэхналогii прыгатавання кефіру, але мае некаторыя адрозненні ад стандарт.

Кефір Кефірны прадукт
Закваска На кефірных грыбах Можа выкарыстоўвацца сухая закваска
Стандарты Строгія. Змест малочнакіслых мікраарганізмаў і дрожджаў жорстка ўлічваецца Строгіх патрабаванняў няма
Тэрмаапрацоўка Не Так
Харчовыя дадаткі, напаўняльнікі, стабілізатары Няма Могуць быць

Ці карысны кефірны прадукт, залежыць ад дадаткаў. Але калі ён падвяргаўся апрацоўцы высокай тэмпературай, дадаваліся стабілізатары, каштоўнасць такога напою памяншаецца ў разы.

Для аздараўленчага эфекту лепш выбраць кефір. Чым менавіта ён карысны, чытайце ў артыкуле  "Кефірная нірвана". Пяць выбітных характарыстык звычайнага кефіру

Кефірны прадукт мае свае перавагі

Кефірны прадукт мае свае перавагі

  • Смак. Ён больш далікатны ў параўнанні з кефірам.
  • Тэрмін прыдатнасці. Ён складае да 20 сутак (у кефіру ад 36 гадзін да 15 сутак).
  • Цана ніжэйшая.
  • Лёгка зрабіць дома. Кефірны напой робяць на заквасцы малочнакіслых мікраарганізмаў. Яны даволі непатрабавальныя. Размнажаюцца ў практычна любым малацэ, не патрабуюць адмысловага догляду і тэмпературы.

Пры прыгатаванні такога напою дома пракіпяціце малако. Інакш ёсць рызыка займець сальманелёз.

  • Амаль не ўтрымлівае спірт і воцатную кіслату. Пасля ўжывання кефірнага напою можна смела вадзіць аўтамабіль. З кефірам усё больш складана. Калі ён «спее», у ім можна знайсці спірт. Таму калі вы збіраецеся сесці за руль, гэта можна зрабіць не раней, чым праз некалькі гадзін пасля кефірнай трапезы. Хочаце – верце, хочаце – не, калі зробіце гэта раней, алкатэстар можа паказаць, што вы ўжылі спіртное.
  • Не выклікае браджэння ў арганізме, якое можа быць ад кефіру. Таму няма павышанага газаўтварэння.
  • Можа даволі доўга захоўвацца без халадзільніка.
  • З кефірнага напою можна рабіць смачныя кактэйлі. Змяшаць яго з сокам, узбіць міксерам. Пры падачы ўпрыгожыць лустачкамі апельсіна і дадаць лёд. Такім жа чынам гатуюць свежыя напоі з мёдам, клубніцамі, зялёнай гарбатай.

Кісламалочныя прадукты: ловім біфідабактэрыі

Кісламалочныя прадукты засвойваюцца значна больш хутка, чым звычайнае малако.

Акрамя кефіру, да іх адносіцца сыроватка, ражанка, ёгурт, адтопленае малако, кумыс, ацыдафільныя прадукты.

Каб атрымаць патрэбны смак, водар, кансістэнцыю, камбінуюць розныя віды малочнакіслых бактэрый і дрожджаў, мяняюць тэмпературныя рэжымы, дадаюць напаўняльнікі. Пры вырабе кісламалочных прадуктаў выкарыстоўваюць малочнакіслыя, сметанковыя і водараўтваральныя стрэптакокі, кефірныя грыбкі, кумысные дрожджы, малочнакіслыя палачкі, біфідабактэрыі.

Асабліва карысныя кісламалочныя прадукты з біфідабактэрыямі. Яны, дапамагаюць справіцца з дысбактэрыёзам кішэчніка. Стымулююць рост нармальнай мікрафлоры стрававальнага тракта, узмацняюць гідроліз бялку, спрыяюць сінтэзу вітамінаў групы В, руйнуюць таксічныя прадукты абмену.

Для аздараўлення і ўмацавання арганізма лепш аддаць перавагу звычайнаму кефіру (абавязкова свежаму!). Ён не ўтрымлівае ніякіх дамешкаў і дабратворна ўплывае на арганізм. Што тычыцца кефірнага напою, тэрмаапрацоўка значна памяншае яго карысныя ўласцівасці. Гэта пітво можа быць прыемным дадаткам да меню: разнастаіць рацыён, стане добрым выбарам, калі трэба пасля перакусу адразу сесці за руль або калі неабходна доўга захоўваць прадукт без халадзільніка.

Матэрыялы на сайце slushna.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце slushna.by

0 1551

Журналіст. Член Беларускага саюза журналістаў. Лаўрэат прэміі Беларускага саюза журналістаў.