05.01.2018
05.01.2018

Лыжка мёду, альбо ўсё пра ўнікальныя ўласцівасці гэтага прадукту

logo
Карысныя прадукты
0 78
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A

Падумайце: для вытворчасці 100 г мёду пчале неабходна абляцець больш за 100 000 кветак! І калі любіць мёд мы нікога прымусіць не можам, то, як мінімум, паважаць тое, што робяць гэтыя руплівыя працаўніцы, людзі абавязаныя.

Што такое мёд?

Мёд – прадукт унікальны. Атрымліваецца ён з нектару кветак меданосных раслін, які працоўныя пчолы злёгку пераварваюць у сваім валлі. Там пад уздзеяннем спецыфічных ферментаў пчалінай сліны частка трысняговага цукру, якая ўваходзіць у склад нектара, ператвараецца ў вінаградны, які з'яўляецца асноўным кампанентам мёду.

Пасля такой ферментатыўнай апрацоўкі пчолы адрыгаюць мёд і складваюць яго ў спецыяльныя соты, дзе адбываецца працэс яго паспявання. Каб мёд не забрадзіў, пчала вылучае ў яго мурашыную кіслату з атрутнага мяшочка. І ўжо пасля гэтага соты запячатваюцца адмысловымі вечкамі.

Склад мёду

У аснове прадукту – спалучэнне простых цукраў (глюкозы і фруктозы), вады і невялікай колькасці шлакаў (пылку). Але не гэтым вызначаюцца карысныя ўласцівасці мёду.

У яго склад таксама ўваходзяць усе неабходныя макра- і мікраэлементы (у тым ліку кальцый, магній, цынк, селен, жалеза, ёд, хром, фосфар, медзь і інш.), Вітаміны (групы В, С, А, фоліевая, пантатэнавая кіслоты, біятын), фітанцыды, ферменты, арганічныя кіслоты (вінаградная, яблычная, шчаўевая, вінная, лімонная, малочная).

Мінеральны склад мёду адпавядае хімічнаму складу глебы, на якой растуць меданосныя расліны. Таму па сваім мінеральным складзе і ўласцівасцях мёд можа моцна адрознівацца не толькі ў залежнасці ад выгляду расліны, з якой сабраны, але і ад рэгіёну. Найбольш карыснымі лічацца зборныя гатункі.

Карысныя ўласцівасці мёду

Аб унікальных уласцівасцях мёду ведалі з глыбокай старажытнасці. Яшчэ Авіцэна ў сваіх трактатах апісваў яго як прадукт даўгалецця, унікальны сродак ад мноства хвароб. Ён прызначаў яго як для ўнутранага ўжывання (для лячэння запаленчых працэсаў насаглоткі, пры парушэннях стрававання), так і для вонкавага (як раназажыўляльны і бактэрыцыдны сродак). І нездарма.

  • Бактэрыцыдныя ўласцівасці мёду выкарыстоўваюць для барацьбы з інфекцыйнымі захворваннямі. Цікава, што ў мёдзе гінуць узбуджальнікі шэрагу інфекцый. А ўсё дзякуючы калію, які ўваходзіць у яго склад, і пазбаўляе мікраарганізмы вільгаці.
  • Фунгіцыдныя ўласцівасці – прадухіляюць размнажэнне грыбкоў. Дзякуючы гэтаму мёд можа захоўвацца стагоддзямі, не пакрываючыся цвіллю.
  • Рэгулярнае спажыванне мёду спрыяе павелічэнню ўзроўню гемаглабіну і колькасці эрытрацытаў у крыві.
  • Седатыўные ўласцівасці – спрыяюць нармалізацыі працы нервовай сістэмы і барацьбе са стрэсамі, палягчаюць працэс засынання.
  • Дзякуючы ферментам, што ўваходзяць у яго склад, мёд нармалізуе абмен рэчываў.
  • Аказвае комплекснае ўздзеянне на страўнікава-кішэчны тракт: мае лёгкі слабіцельны эфект; здымае боль у страўніку і 12-перстнай кішцы пры язвавай хваробе, эфектыўна змагаецца з пякоткай, млосцю, разрэджвае слізь; аднаўляе нармальную кіслотнасць страўніка; прадухіляе развіццё жоўцевакаменнай хваробы; аказвае станоўчы эфект на страваванне і апетыт.
  • Дзетаксікацыя – нейтралізуе атруту, супрацьстаіць радыяцыі.
  • Крыніца фітаэстрагенаў, якія дапамагаюць жанчынам запаволіць працэс старэння.
  • Мёд засвойваецца на 100%, не перагружаючы органы вылучэння (ныркі).

Супрацьпаказанні да ўжывання мёду

Нягледзячы на такі вялікі спіс карысных уласцівасцей мёду, пры пэўных абставінах і станах ўсё ж варта адмовіцца ад яго ўжывання.

  • Паколькі мёд – прадукт каларыйны, супрацьпаказана яго ўжыванне людзям, якія пакутуюць ад атлусцення і цукровага дыябету без папярэдняй кансультацыі з урачом (энергетычная каштоўнасць 100 г мёду – 328 ккал, сталовай лыжкі – 98,4 ккал, чайнай лыжкі – 29,5 ккал).
  • Пры алергіі на мёд ні ў якім разе не ўжывайце яго. Ён можа выклікаць свярбенне, пачырваненне скуры і нават удушша.
  • Дзецям да 2-3-х гадоў таксама не варта прапаноўваць мёд.
  • Гарачы чай з мёдам супрацьпаказаны людзям, якія маюць праблемы з сэрцам.
  • Калі кветкі побач з пчальніком былі апрацаваныя атрутай, не варта ўжываць сабраны з іх мёд, бо частка шкодных рэчываў патрапіць і ў яго.
  • Не варта ўжываць мёд пры бранхіяльнай астме і захворваннях, звязаных з затрымкай у арганізме вугляводаў.

Калі і колькі мёду можна з'есці?

Мёд – прадукт каларыйны, таму ўжываць яго ў неабмежаваных колькасцях не варта. Паколькі ён складаецца з простых цукраў, наш арганізм не распазнае розніцу паміж ім і, скажам, жменяй шакаладных цукерак. Таму залішняе ўжыванне будзе мець тыя ж наступствы – дадатковая вага і павелічэнне рызыкі развіцця цукровага дыябету.

Урачы рэкамендуюць з'ядаць у дзень не больш за 50 мл мёду (улічвайце, што вага вадкага мёду менш, чым зацукраванага), што адпавядае 2,5 сталовым лыжкам. Калі ўжо вельмі хочацца паласавацца, то колькасць можна павялічыць, але не больш, чым да 4 сталовых лыжак у дзень. Пры гэтым трэба паменшыць колькасць іншых прысмакаў.

Хоць у якасці лячэбнага прадукту спажыванне мёду можна павялічыць да 150 г у суткі, але ў такім рэжыме можна есці яго не больш за 2 месяцы.

Не спалучаецца мёд з салодкімі булачкамі, цукеркамі і варэннем, але з'яўляецца выдатнай альтэрнатывай цукру. Яго можна дадаваць у цёплы чай, малако.

Тэмпература напояў пры гэтым павінна быць не больш за 40°C! У гарачую ваду мёд дадаваць нельга!

Дзецям 3 гадоў можна даваць 20 г мёду ў суткі (гэта крыху менш за 1 ст.л.), а пасля 6 гадоў дозу можна павялічыць да 50 г у суткі.

Ідэальным часам паядання мёду лічыцца раніца (за 30 хвілін да ежы пасля шклянкі вады). Паколькі ў ім дастаткова калорый, гэта дасць арганізму зарад бадзёрасці, сіл і энергіі на ўвесь дзень.

А вось такі снатворны сродак, як шклянку цёплага малака з мёдам, на ноч ужываць небяспечна, так як высокая рызыка з'яўлення лішніх кілаграмаў. Хоць зрэдку папесціць сябе такім напоем можна.

У цэлым, каб не павялічваць каларыйнасць ежы, мёд рэкамендавана ўжываць па 20-30 г за 1 гадзіну да або праз 1 гадзіну пасля ежы кожны дзень або праз дзень.

Пра тое, як абраць натуральны мёд і па якіх прыкметах можна выявіць падробку, мы пагаворым у наступным артыкуле.

Матэрыялы на сайце slushna.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце slushna.by

0 78

Глядзіце таксама