23 Мая
23.05.2019

Мора, сонца, ротавірус. Парады турысту, як не захварэць падчас адпачынку

logo
Падарожнічай
2 0 24
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A

Адпускная кампанія гэтага года ўжо стартавала. Штодня сотні шчасліўчыкаў выпраўляюцца з вакзалаў і аэрапортаў у розныя куткі зямнога шара па сваю доўгачаканую порцыю мора і пляжу. Туды яны вязуць купальнікі і плаўкі, адтуль – яркія ўражанні і сувеніры на памяць. Зрэшты, апошнія не заўсёды з тых, пра якія прыемна распавядаць сябрам ці дзяліцца з блізкімі. Напрыклад... ротавірус ці, горш за тое, халера. І гэта зусім не метафара. Перад чалавекам расчыненыя ўсе межы, а перад інфекцыямі і тым больш.

Ад халеры і тыфу не заракайся

Па дадзеных нашых эпідэміялагічных службаў, штогод у краіне фіксуюцца выпадкі завозных інфекцый. Вяртаючыся на радзіму з далёкіх і не вельмі краінаў, адпускнікі і вандроўнікі раз-пораз прывозяць «багаж» якой-небудзь хваробы. Тут і ротавірус, і гепатыт А, і брушны тыф, і халера, і малярыя, і адзёр... Тое, чаго ў Беларусі ці даўно няма, ці не было ніколі. Вязуць з паспяховай Еўропы, экзатычных Індыі і Тайланда, Турцыі, Егіпта, Туніса, Кіпра…

мытье овощей и фруктов

Даволі часта крыніцай інфекцый для бесклапотнага турыста служыць ежа або пітво, а прычынай – грэбаванне элементарнымі правіламі бяспечных харчовых паводзінаў. Існуюць універсальныя правілы на кожны дзень, прыдатныя ў любым пункце зямнога шара. Тут можна прайсці своеасаблівы тэст і праверыць схільнасць да рызыкі кішэчных інфекцый.

Што тычыцца выезду ў іншыя краіны, асабліва экзатычныя, лікбез па бяспечных харчовых паводзінах прадугледжвае яшчэ большую строгасць і абмежаванні. Загадчык супрацьэпідэміялагічнага аддзялення Рэспубліканскага цэнтра гігіены, эпідэміялогіі і грамадскага здароўя Дзмітрый Галоцік спецыяльна для чытачоў партала Здаровыя людзі пазначыў прынцыповыя моманты.

Як не падчапіць кішэчны вірус. Простыя правілы

  1. Мыйце рукі перад ежай. Гэта – адзін з самых надзейных спосабаў абараніцца ад кішэчных інфекцый. А большасць харчовых атручванняў і кішэчных расстройстваў, як сцвярджаюць спецыялісты, – следства брудных рук. Таму чым часцей вы іх будзеце мыць, тым лепей. Выпраўляючыся ў далёкую дарогу, абавязкова вазьміце з сабой антысептычны гель для рук або вільготныя сурвэткі з антысептыкам. Імі можна і трэба скарыстацца, калі побач не апынецца кавалак мыла і кран з праточнай вадой.
  2. Заўсёды майце пры сабе пітную ваду і не піце з невядомых крыніц. Пажадана, каб запас вады быў і на выпадак, калі давядзецца вымыць рукі. Мыць рукі і прадукты ў марской вадзе нельга! У сэнсе, можна, вядома, але гэта ніякім чынам не абароніць вас ад рызыкі падчапіць кішэчны вірус. Хутчэй наадварот – павялічыць верагоднасць.
  3. Не бярыце ў дарогу прадукты, якія хутка псуюцца. У ссабойку лепей пакласці тое, што не псуецца ад працяглага захоўвання: сухары, сушкі, мюслі, садавіну, арэхі, сухафрукты... А вось малочныя і кісламалочныя прадукты, каўбасы, хатнія катлеты, пірожныя з крэмам у дарогу з сабой лепей не браць. Бо яны патрабуюць пэўных умоў для захоўвання, а пры пакаёвай тэмпературы ўжо літаральна праз пару гадзін робяцца добрай глебай для размнажэння патагенных мікраарганізмаў.
  4. Падчас адпачынку падсілкоўвайцеся ў месцах арганізаванага харчавання або тых, якія рэкамендуе тураператар. Стрыт-фуд з'яўляецца часткай гастранамічнай культуры многіх краін свету, таму спакуса пакаштаваць вулічную ежу, напэўна, будзе высокай. Але ўсё ж варта памятаць пра тое, што рызыка перакусіць якім-небудзь кішэчным вірусам таксама немалая.
  5. Не ўжывайце морапрадукты і стравы з іх, калі ўмовы прыгатавання, захоўвання і продажу выклікаюць у вас хаця б пэўныя сумневы. Морапрадукты на ажыўленых курортах часцяком здабываюцца ў не самай чыстай частцы воднай прасторы – прыбярэжнай зоне. Многія краіны без сарамлівасці скідаюць туды свае сцёкі, адпаведна, у вадзе назапашваецца вялікая колькасць хваробатворных мікраарганізмаў. Морапрадукты з'яўляюцца свайго роду фільтратамі і, прыгатаваныя з парушэннямі тэхналогій і ўмоў захоўвання, могуць служыць крыніцай інфекцый.
  6. Не каштуйце ежу на рынках. Агародніну, зеляніну, садавіну неабходна старанна мыць перад ужываннем. Гэта тычыцца нават тых прадуктаў, лупіна якіх неядомая (так, бананы абавязкова трэба мыць перад тым, як чысціць!), а таксама сухафруктаў (разынак, курагі, чарнасліву і г.д.).
  7. Лепш устрымайцеся ад гастранамічнай экзотыкі і не ўжывайце стравы з сырога мяса і фаршу. Сырая свініна (асабліва печань), мяса дзіка, аляніна – устаноўленыя крыніцы інфіцыравання вірусным гепатытам Е, які надзвычай небяспечны для цяжарных жанчын. Гэтая інфекцыя мае па большай частцы «завазны» характар і прыязджае ў Беларусь з краін, дзе вялікай папулярнасцю карыстаюцца стравы з сырога мяса і мяса з крывёю. Знізіць верагоднасць заражэння можна, ужываючы ў ежу прадукты, якія прайшлі дасканалую тэрмічную апрацоўку.
  8. Старайцеся не дапускаць пападання ў рот вады з месцаў купання і тым больш не праглынайце яе! Давайце будзем сумленнымі. Культура тых, хто адпачывае на грамадскіх пляжах, яшчэ вельмі далёкая ад ідэальнай. Таму выключаць верагоднасць таго, што хтосьці выкарыстоўвае мора ў якасці месца для спраўлення малой патрэбы, на жаль, нельга. Акрамя таго, вада можа мець шмат мікраводарасцяў, адны з якіх выклікаюць у чалавека страўнікавыя расстройствы. У асноўным, яны жывуць у прыбярэжнай вадзе Атлантычнага, Ціхага і Індыйскага акіянаў, а таксама ў Міжземным моры. Але па-за залежнасці ад таго, дзе вы адпачываеце, пасля купання правільным будзе прыняць душ і прапаласкаць горла чыстай вадой.

аптечка туриста

Аптэчка турыста на выпадак кішэчных інфекцый

Як вядома, беражонага Бог беражэ. Дасведчаныя вандроўнікі ведаюць, што выпраўляцца ў чужыя краіны без сваёй аптэчкі не варта.

Намеснік галоўнага ўрача па лячэбнай частцы Гарадской клінічнай інфекцыйнай бальніцы г.Мінска Алег Вельгін лічыць, што на выпадак кішэчных інфекцый добра мець з сабой:

  • рэгідрацыйныя сумесі. Спецыяльны парашок для прадухілення абязводжвання і папаўнення дэфіцыту электралітаў пры ванітах і дыярэі. Парашок разводзяць у гатаванай вадзе, раствор п'юць малымі порцыямі ў аб'ёме ад 1,5 літра ў суткі;
  • энтэрасарбенты для хутчэйшага вывядзення таксінаў з арганізма. Самы даступны і папулярны прэпарат – актываваны вугаль;
  • прэпараты для нармалізацыі мікрафлоры кішэчніка (панкрэатын і аналагі);
  • антыбактэрыяльныя прэпараты. Цыфраплаксацын – адзін з прэпаратаў, які рэкамендаваны ў аптэчку турыста. Але трэба ўлічыць, што ён прадаецца выключна па рэцэпце. Са сродкаў вольнага водпуску – кішэчны антысептыкніфураксазід.

Але самае дакладнае рашэнне – пры праяве першых сімптомаў кішэчнай інфекцыі звярнуцца па кваліфікаваную медыцынскую дапамогу і не займацца самалячэннем. Пра асаблівасці і перавагі медыцынскага страхавання перад выездам у іншую краіну таксама можна прачытаць на нашым партале.

Прышчэпка ад ротавірусу

Пазбегнуць шматлікіх непрыемнасцяў на адпачынку можна пры дапамозе спецыфічнай імунапрафілактыкі. Галоўнае – зверыцца з Нацыянальным календаром прышчэпак і загадзя зрабіць неабходную.

Аднак вакцынацыя ад ротавірусу, пра якую апошнім часам усё часцей пішуць сайты замежных тураператараў, у Нацыянальны каляндар прышчэпак не ўваходзіць. Чаму – мы даведаліся ў загадчыцы аддзялення імунапрафілактыкі Рэспубліканскага цэнтра гігіены, эпідэміялогіі і грамадскага здароўя Веранікі Высоцкай.

Па словах эксперта, у Беларусі рэгулярна праводзіцца ацэнка патрэбы ў такой вакцынацыі, але попыт на яе традыцыйна нізкі. Магчыма, гэта звязана з тым, што ад ротавірусу прышчапляюцца дзеці першых 3-х гадоў жыцця. У больш старэйшым узросце эфектыўнасць прышчэпкі або адсутнічае, або вельмі нязначная.

У краіне афіцыйна зарэгістраваная вакцына РотаТэк, але з-за вельмі нізкага попыту пастаўшчыкі ў Беларусь яе практычна не возяць.

Так што лепшая абарона ад ротавірусу ды іншых кішэчных інфекцый – гэта перш за ўсё ахайнасць: як у дачыненні да асабістай гігіены, так і ў выбары прадуктаў харчавання. Бо адпачынак і падарожжы закліканыя ўмацаваць здароўе, а не нашкодзіць яму.

Падпісвайцеся на наш канал у Telegram, групы ў Facebook, «УКантакце», у «Аднакласніках» – і будзьце ў курсе свежых навінаў! Толькі цікавыя відэа на нашым канале YouTube, далучайцеся!

Матэрыялы на сайце 24health.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце 24health.by.

2 0 24

Журналіст. Вышэйшая адукацыя. Сябра Беларускага саюза журналістаў. Стаж працы ў прафесіі – 20 гадоў. Беларуска. Нарадзілася ў г.Ганцавічы Брэсцкай вобласці. У 2001 годзе скончыла факультэт журналістыкі Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта па спецыяльнасці «Журналістыка». Працавала спецыяльным карэспандэнтам аддзела эканомікі газеты «Беларуская ніва», аглядальнікам аддзела пісьмаў, аглядальнікам аддзела сацыяльных праблемаў газеты «Савецкая Беларусь» (зараз – «Выдавецкі дом «Беларусь сёння»). З 2016 года – карэспандэнт уласны аддзела інтэрнэт-праектаў РУП «Рэдакцыя газеты «Медыцынскі веснік». З 2000 года з'яўляецца сябрам Беларускага саюза журналістаў (БСЖ). У 2002 годзе стала лаўрэатам прэміі БСЖ за лепшую журналісцкую працу. У 2017 годзе – лаўрэатам прэміі БСЖ «Залатое пяро».
Глядзіце таксама