13.07.2022
13.07.2022

Плюсы і мінусы. Якую гародніну можна есці кожны дзень?

logo
Карысныя прадукты
0 32
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A

Зараз сезон гародніны! Той самы час, калі можна насыціць свой арганізм мікраэлементамі, вітамінамі, мінераламі і іншымі важнымі рэчывамі.

Але гародніну таксама неабходна падбіраць правільна для свайго арганізма. Карэспандэнт Слушна вырашыла скласці рэйтынг гародніны і расказаць пра самыя карысныя прадукты. Чытайце наш Топ-10.

10. Бульба

Бульба

Гэта самая папулярная гародніна ў нашай краіне. Мы ямо бульбу ў выглядзе бульбы фры, у печаным выглядзе, у кансістэнцыі пюрэ. Бульба — хуткі вуглявод, які павялічвае ўзровень глюкозы і інсуліну.

Яна ўтрымвае ваду і вялікую колькасць крухмалу, валодае мінімальнай колькасцю карысных рэчываў, вітамінаў, мінералаў, клятчаткі, мікраэлементаў. Калі абсалютна здаровы чалавек ужывае адзін-два разы на тыдзень бульбу на абед, нічога страшнага ў гэтым няма. Але ўвесь час есці бульбу не рэкамендуецца.

9. Кукуруза

Кукуруза

Самыма карысная кукуруза – кукуруза ў катахах, калі гэта суцэльны прадукт. Але, на жаль,  кукуруза з'яўляецца адным з тых зёлкавых, якія былі вельмі моцна генамадыфікаваныя.

Гэта прадукт, якога вырабляецца шмат. Кукурузу для гэтага апрацоўваюць рознымі відамі пестыцыдаў. Кукуруза сама па сабе салодкая, але пры кансерваванні ў яе часта дадаюць цукар. Атрымліваецца прадукт з вялікай колькасцю глюкозы.

Вітаміны групы В: як іх прымаць і якія асаблівасці варта ўлічваць

Таму ў якасці сезоннай агародніны ў катаху кукурузу есці можна, але ўвесь час есці кансерваваную кукурузу не трэба. Кукуруза ў параўнанні з іншай гароднінай меней каштоўная па амінакіслотным складзе і па колькасці мікраэлементаў.

8. Таматы, баклажан і перац

Таматы, баклажан і перац

Гэтая гародніна адносіцца да сям'і ліснікавых. Яе не рэкамендуецца ўжываць, калі ёсць аўтаімунныя захворванні. Лектыны і сапаніны, якія ёсці ў складзе перцу, таматаў і баклажанаў негатыўна ўплываюць на імунную сістэму.

Не варта есці іх калі ёсць праблемы са слізістай страўніка і кішачніка. У выпадках, калі ёсць дуадэніт ці гастраэзафагеяльная рэфлюксная хвароба. Пры псарыязе таксама гэтая гародніна не рэкамендаваная.

Баклажаны, перац і таматы могуць справакаваць:

  • пячайку;
  • адрыжку;
  • уздзьмутасць;
  • газаўтварэнне;
  • дыярэю.

Трэба адслежваць свой стан пасля ўжытку гародніны.

Калі чалавек не гатоў адмовіцца ад перцу, таматаў ці баклажанаў, але ён разумее, што арганізм рэагуе на іх ужытак, то лепш есці іх ў тэрмічна-апрацаваным выглядзе і лепш здымаць скурку з гародніны, таму што яна не пераварваецца і траўмуе страўнік.

Але не варта забываць пра карысныя ўласцівасці. Балгарскі перац багаты вітамінам С. У баклажане ёсць фолевая кіслата, а таксама кальцый, жалеза і цынк. Таматы ўтрымваюць значную колькасць вітамінаў групы В, вітаміны А і К.

Калі чалавек абсалютна здаровы, есці іх можна. Але іх трэба выключыць пры досыць вялікай колькасці захворванняў. І вырашаць – есці ці не – трэбна абапіраючыся на стан свайго здароўя.

7. Агурок

Агуркі

Агурок на 90% складаецца з вады. Есці яго можна для атрымання вады і клятчаткі. Але ў яго складзе вельмі мала карысных мікраэлементаў.

6. Кабачок і радыска

Кабачок і радыска

У цэлым гэта карысная гародніна, якую можна есці практычна кожны дзень.

Радыска

Яны з'яўляюцца крыніцамі клятчаткі і калію. Радыску можна скарыстаць у якасці сродку для жоўцевыдзялення.

Шакаладныя дэсерты і піца з кабачка. Простыя рэцэпты ад кулінарнага блогера

У кабачку ўтрымваецца тыямін, які нармалізуе працу эндакрыннай сістэмы.

5. Імбір і артышок

Артышок

Гэта выдатная супрацьвірусная, антыбактэрыйная гародніна. Таксама яны з'яўляюцца натуральнай горыччу. Гародніна стымулюе жоўцевыдзяленне, выкарыстоўваецца для нармалізавання прыседку, фаз дэтаксікацыі печані. Імбір і артышок выдатна нармалізуюць страваванне. Ужываць іх можна і ў выглядзе гародніны, і ў выглядзе спецый.

Артышок і імбір ужываюцца ў якасці канцэнтратаў для нутрыцэўтыкаў – харчовых прадуктаў, якія выкарыстоўваюцца для падтрымання і ўмацавання здароўя.

Імбір

Імбір выкарыстоўваецца, у тым ліку, для падвышэння салянай кіслаты, для зніжэння млоснасці, для збавення ад таксікозу.

4. Шпінат і салера

Шпінат

Гэта адныя з самах карыснай прадуктаў. Аднак апошнія гады шпінат і салера траплялі ў дзясятку «бруднай гародніны». Але рэч не ў тым, што яны запасяць бруд ці таксічныя рэчывы, а ў няправільнай гадоўлі культуры.

У 100 грамах шпінату ўтрымваецца суткавая норма вітамінаў А і К. І салера, і шпінат з'яўляюцца натуральнымі горычамі, яны ўтрымваюць велізарную колькасць антыаксідантаў, а значыць валодаюць процівапухлінным эфектам.

Салера

 

Салера выкарыстоўваецца для аднаўлення слізістай кішачніка, нармалізацыі сістэмы стрававання.

Шпінат і салеру можна ўжываць увесь час, але ідэальна будзе, калі гародніна будзе выгадавана арганічным спосабам.

3. Цыбуля, часнок, рэпа, рэдзька

Часнок і лук

Можна кожную агародніну апісваць асобна. Але іх яднае тое, што ўсе яны з'яўляюцца натуральнымі антыбактэрыяльнымі, супрацьвіруснымі сродкамі. І кожны з іх утрымвае вялікую колькасць біяфлаваноідаў і поліфенолаў, якія спрыяюць добрай рабоце печані і сардэчна-сасудзістай сістэмы.

Рэпа

І чым больш гэтай гародніны ўключыць у свой рацыён, тым лепш будзе для арганізма.

2. Бурак, морква і гарбуз

Морква, цыбуля, гарбуз

У сырым выглядзе гэта максімальнае карысная гародніна. Бурак і морква маюць у сваім складзе больш колькасць бэта-каратын, раслінны вітамін А, клятчатку.

Гарбуз

Бурак – адзін з самай карыснай гародніны для печані. А гарбуз утрымвае важны мікраэлемент для працы сэрца – калій.

1. Капусныя (крыжакветныя) гародніна

Капусныя

Гэта розныя выгляды капусты. Капусту лепш ужываць у сырым выглядзе. Ужытак капусты можа дапамагчы пазбыцца наступных праблем:

Дзякуючы вітаміну U, ужытак капусты перадухіліць злучэння халестэрыну з бялкамі і не дасць утварыцца халестэрынавым бляшкам на сценках сасудаў.

  • Спрыяе рэгенерацыі сценак страўніка

Гэта таксама адбываецца дзякуючы ўплыву вітаміну U.

Капуста

Капуста багатая клятчаткай, якая станоўча ўплывае на працу СКТ. Харчовыя валокны раздражняюць сценкі кішачніка, і гэтым актывізуюць яго працу.

Тартронавая кіслата, што змяшчаецца ў капусце, перашкаджае расшчапленню і адкладу тлушчаў.

  • Выратуе ад адцёкаў

Дзякуючы калію ў сваім складзе, капусны сок паскарае вылучэнне вадкасці з арганізма. Праз гэта выводзяцца таксіны і спадаюць ацёкі.

Калі няма індывідуальнай непераноснасці і іншых супрацьпаказанняў, то рэкамендуецца есці капусту ў любым выглядзе штодзень па 100—150 гг.

Супрацьпаказанні:

Гэта запаленне падстраўнікавай залозы, якое па сімптомах вельмі падобна на язву, таму вельмі важна пры такіх захворваннях пракансультавацца з доктарам і вызначыць дакладны дыягназ. Бо часта, блытаючы гэтыя захворванні, хворыя пачынаюць лячэнне капустай, якое ў выпадку панкрэатыту прынясе не палёгку, а толькі пагоршыць стан.

Капуста 3

Пры дадзеным захворванні свежую капусту есці катэгарычна забаронена, бо грубая клятчатка будзе раздражняць хворы орган. Але калі чалавек вельмі любіць капусту, то яе можна ўжываць у тушаным выглядзе не больш за 100 г.

  • Сіндром раздражнёнага кішачніка

Пры гэтым захворванні клятчатка, кальцый і бялок негатыўна ўплываюць на стан кішачніка.

  • Дзеці да 1 года

На першым годзе жыцця кішачнік дзіцяці яшчэ не здольны пераварваць капусту ў любым выглядзе. Таму каб пазбегнуць запору і дыскамфорту, гэтую гародніну не трэба даваць дзецям у такім маленькім узросце.

  • Мачакаменныя хваробы

У дадзеным выпадку капуста можа абвастрыць захворванне.

  • Захворванні шчытавістай залозы

У капусце ўтрымваюцца рэчывы гайтрагены, якія спрыяюць павышэнню патрэбы арганізма ў ёдзе.

Капуста 4

Калі няма супрацьпаказанняў, ужытак капусты штодня станоўча ўплывае на арганізм, чысціць яго ад таксінаў і дапамагае эфектыўна зніжаць вагу.

Садавіна і ягады на балконе. Якія «зялёныя» прадукты можна вырасціць у кватэры

Матэрыялы на сайце bel.24health.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце bel.24health.by

0 32