
Пра тое, наколькі важны бялок у перыяды інтэнсіўнага росту, да якіх наступстваў можа прывесці яго востры дэфіцыт у дзіцячым і падлеткавым узросце, а таксама ў чым заключаецца тэорыя метабалічнага праграмавання, распавяла педыятр-неўролаг, асістэнт кафедры дзіцячай неўралогіі БелМАПА Аліса Кудлач.
Праграмаванне харчаваннем
У апошнія гады вялікую навуковую цікавасць уяўляе так званая тэорыя метабалічнага праграмавання, або праграмаванне харчаваннем. Згодна з гэтай тэорыяй, базісам індывідуальнага метабалізму з’яўляюцца генетычныя фактары, гэта значыць прыроджаная здольнасць у той ці іншай ступені прымаць, засвойваць і выкарыстоўваць макра- і мікранутрыенты, неабходныя для адэкватнага росту і развіцця. Тым не менш, даследчыкі падкрэсліваюць, што фактары навакольнага асяроддзя, у прыватнасці, харчаванне, асабліва ў крытычныя перыяды «скокаў росту», аказваюць значны мадыфікуючы ўплыў на фарміраванне паказчыкаў здароўя. Пры пэўных умовах яны могуць нівеліраваць або пагоршыць наступствы генетычных «паломак», справакаваць развіццё набытых парушэнняў метабалізму і тым самым абумовіць аддаленыя і працяглыя расстройствы стану здароўя.

Прадвызначаюць утварэнне тых ці іншых бялкоў 20 амінакіслотаў, з якіх толькі 2 абсалютна заменныя, 8 – незаменныя, а здольнасць арганізма сінтэзаваць астатнія залежыць ад мноства знешніх фактараў. Крыніцай паступлення ўсіх незаменных амінакіслотаў для чалавека з’яўляюцца прадукты харчавання жывёльнага паходжання, а менавіта: мяса, малако, птушка, рыба, яйкі. Іх штодзённая прысутнасць у рацыёне дзяцей і падлеткаў у дастатковым аб’ёме прынцыпова важная.
Аліментарная (харчовая) бялковая недастатковасць часцей за ўсё развіваецца на фоне абмежаванага паступлення пратэінаў і незаменных амінакіслотаў з ежай. Але таксама можа быць выкліканая і іншымі прычынамі, падкрэслівае эксперт. Напрыклад, бялкова-энергетычныя парушэнні могуць быць абумоўленыя хранічнай паталогіяй нырак, печані, страўнікава-кішэчнага тракта і кішэчніка ў прыватнасці, прыроджанымі парушэннямі засваяльнасці і абмену амінакіслотаў (фенілкетанурыю), узмоцненым распадам бялку на фоне цукровага дыябету, зацяжнымі інфекцыйнымі захворваннямі, злаякаснымі новаўтварэннямі…
У перыяды міжсезоння і пры павышаных разумовых нагрузках (на працягу навучальнага года) у дзіцяці могуць адзначацца зніжэнне апетыту, парушэнне канцэнтрацыі і запамінання, хуткая стамляльнасць, схільнасць да частых прастудных захворванняў. У гэтым выпадку апраўданым з’яўляецца ўключэнне ў дзіцячае меню высокабялковых лёгказасваяльных прадуктаў, напрыклад, кісламалочных напояў з высокім утрыманнем бялку. Яны могуць служыць дадатковай крыніцай паступлення ў арганізм незаменных амінакіслотаў, пратэіну ў высокай канцэнтрацыі, што ў сваю чаргу будзе садзейнічаць суладнай працы ўсіх органаў і сістэм, павышэнню ахоўных і рэзервовых сіл арганізма, які расце.
Падпісвайцеся на наш канал у Telegram, групы ў Facebook, «УКантакце», у «Аднакласніках» – і будзьце ў курсе свежых навінаў! Толькі цікавыя відэа на нашым канале YouTube, далучайцеся!
Матэрыялы на сайце 24health.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце 24health.by.