28.12.2018
28.12.2018

Смачна есці! Суп грыбны

logo
Рэцэпты
0 40
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A

А ў нас 31 снежня – чарговая традыцыя! Вось ужо гадоў пяць запар, а можа, і больш, мы абавязкова варым удзень грыбны суп. Прычым, калі атрымліваецца, – з грыбоў, замарожаных увосень у лядоўні. Спецыяльна выбіраюцца маладзенькія і прыгожыя. Ідуць у лядоўню цалкам! Бы толькі з лесу! Але, вядома ж, пачышчаныя.

Традыцыю гэтую падхапілі ўслед за сям’ёй брата, бо падалася дужа цікавай. Паколькі ўсе – заўзятыя грыбнікі, дык недахопу ў складніках супу не бывае. Альбо – замарожаныя, альбо – высушаныя.

Стараемся, каб апошніх было як мага больш. У грыбныя гады шчыруем у лесе ўсім сямействам! 3-4 трохлітровыя слоікі (дзякуй печцы, што на дачы!) павінны быць! Для супоў, блінчыкаў з грыбамі, салаты з яйкамі і грыбамі, яек, фаршыраваных грыбамі... М-м-м-м! Якая смаката! Любім самі, і госці заўсёды ядуць з задавальненнем!

Паколькі грыбным выдаўся год мінулы, калі лясы літаральна імі заваліла – толькі не лянуйся збіраць ды перапрацоўваць... Дык гэты год нас мала чым парадаваў. Баравікоў было няшмат, і тыя пераважна чарвівыя. А калі схамянуліся, што трэба было б чаго пакласці ў лядоўню да Новага года... Туды пайшоў толькі адзін баравічок.

А паколькі з яго супу добрага не зварыш, будзе ў нас сёлета эксперымент, зазначыла мама. Суп з гэтага баравічка і з баравічкоў высушаных мінулагодніх, якія цудоўна захаваліся ў трохлітровых слоіках. Зрэшты, рэцэпт адзін і той жа. Нічога складанага. З той толькі розніцай, што грыбы высушаныя не размарожваем, а папярэдне замочваем у вадзе. Але я раскажу пра суп традыцыйны.

Шматгадовая практыка паказвае, што ён атрымліваецца смачнейшым, калі ў ім ёсць розныя грыбы.

Грыбны суп – Рэцэпт

Iнгрыдыенты

  • Баравікі, чырвонагаловікі і падбярозавікі – па 2 штукі кожнага віду як мінімум. А калі маленькія, дык і больш.
  • Бульба- 2 шт.
  • Морква - 1 шт.
  • Смятана – 2 лыжки
  • Цыбуліна сярэдніх памераў
  • Каранёвая пятрушка, соль па смаку і лаўровы ліст

Прыгатаванне

У дзень прыгатавання гарачай стравы (31 снежня) грыбы размарожваем, здзіраем з ножак верхні слой, мыем у праточнай вадзе. Затым дробна рэжам, абдаём кіпнем і апускаем у ваду, што ўжо кіпіць.

Пакуль грыбы варацца, падсмажваем на сметанковым масле здзёртыя на буйной тарцы невялікую моркву і каранёвую пятрушку, адну парэзаную цыбуліну сярэдніх памераў.

Асобна чысцім бульбу, рэжам кубікамі. Спецыяльна не пішу дакладных прапорцый – хто да чаго прывык.

Калі грыбы паварацца 30 хвілін, дадаём усё, пералічанае вышэй, а таксама соль па смаку і лаўровы ліст.

Варым яшчэ 30 хвілін. Даём настаяцца грыбному супу паўгадзіны пад шчыльна зачыненай накрыўкай.

Калі наліваеш яго ў талеркі, пах стаіць на ўсю кватэру! Ды што там кватэру! На ўвесь пад’езд! Смачна есці!

Суп з белых грыбоў

Матэрыялы на сайце slushna.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце slushna.by

0 40

Журналіст, блогер. Вышэйшая філалагічная адукацыя. У 1996 годзе скончыла Беларускі дзяржаўны педагагічны ўніверсітэт імя Максіма Танка (дыплом з адзнакай) па спецыяльнасці «беларуская мова і літаратура». З 2003 па 2005 год па ўласнай ініцыятыве вучылася дыстанцыйна ў Еўрапейскай школе карэспандэнцкага навучання, маю пасведчанне аб заканчэнні курсу «Журналістыка». У журналістыцы – з 2001 года. Працавала загадчыкам аддзела пісьмаў і масавай работы, журналістам у газеце «Раённы веснік» (г.Чэрвень), уласным карэспандэнтам абласной газеты «Мінская праўда» па Чэрвеньскім, Уздзенскім і Старадарожскім раёнах. З 2018 года – рэдактар, аўтар блога «Думкі ўслых» на сайце "Слушна".