13 Кастрычніка
13.10.2018

Гарбузовыя семачкі: карысць, шкода і правілы захоўвання

logo
Выбірай прадукты
90 0 15
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A
Вобраз дурнаватых дзівакоў, якія лускаюць семечкі і смачна плююць, даўно стаў візуальным клішэ. Таму да гэтага часу сапраўдныя знаўцы «народнага прадукту» сваю прыхільнасць стараліся асабліва не афішыраваць. Але, нарэшце, прыйшоў час, калі можна адкрыта любіць семкі і не перажываць за свой імідж. Напрыклад, семечкі гарбуза сталі модным трэндам у правільным харчаванні. Сусветная арганізацыя аховы здароўя настойліва рэкамендуе ўключаць іх у рацыён.

Карысць гарбузовых семечак

Адна гарбузовых семечка ўтрымлівае вялікую колькасць пажыўных рэчываў, сярод якіх бялок, марганец, медзь, магній, жалеза і інш. У ёй таксама змяшчаюцца антыаксіданты і фітастэролы.

У 30 г семечак утрымліваецца (% ад сутачнай нормы):

  • марганец – 64%;
  • фосфар – 57%;
  • медзь – 48%;
  • магній – 45%;
  • цынк – 23%;
  • бялок – 20%;
  • жалеза – 16%.

Акрамя таго, што гарбузовыя семечкі маюць практычна ўсе карысныя ўласцівасці самаго гарбуза, у іх ёсць і свае, асаблівыя перавагі. Галоўная з якіх – высокае ўтрыманне цынку.

Цынк удзельнічае ў велізарнай колькасці працэсаў і рэакцый, якія адбываюцца ў арганізме (уключаючы рост і дзяленне клетак, імунныя, рэгенератыўныя, ферментатыўныя працэсы і інш.). Таму дэфіцыт мінерала абавязкова адбіваецца на агульным самаадчуванні, настроі і нават знешнім выглядзе. Ломкія пазногці, вугравы сып, хранічная стомленасць і раздражняльнасць, выпадзенне валасоў могуць ускосна сведчыць пра востры недахоп цынку.

Але асабліва важны мікраэлемент для мужчын і жанчын рэпрадуктыўнага ўзросту. Недастатковае яго спажыванне ўсяго за некалькі тыдняў можа прывесці да зніжэння ўзроўню тэстастэрону ў мужчын. А гэта самы кароткі шлях да эрэктыльнай дысфункцыі. Каштоўнасць цынку для мужчын заключаецца і ў тым, што ён неабходны для нармальнага функцыянавання прастаты (дарэчы, менавіта тут канцэнтрацыя мікраэлемента найбольш высокая). Такім чынам, ужыванне цынку ў неабходнай колькасці зніжае верагоднасць развіцця прастатыту.

Акрамя таго, мінерал істотна ўплывае на якасць спермы (у прыватнасці, на маторыку сперматазоідаў), адпаведна, і на здольнасць мужчыны зачаць дзіця. Пастаянны дэфіцыт мікраэлемента таксама значна зніжае шанцы на зачацце і па «жаночай лініі».

Сутачная патрэба дарослага мужчыны ў цынку складае прыкладна 11 мг, жанчыны – 8-9 мг. У 30 г гарбузовых семечак змяшчаецца больш за 2 мг каштоўнага мінерала. Жменька ці дзве карыснага насення ў суткі – выдатная прафілактыка дэфіцыту цынку.

Яшчэ адзін важны мікраэлемент, які ў дастатку змяшчаецца ў гарбузовых семечках, – магній. Гэта актыўны і незаменны ўдзельнік шырокага спектру жыццёва важных фізіялагічных працэсаў (ад правільнага ўтварэння костак і зубоў да сінтэзу ДНК). Даказана, што магній ўплывае на нармалізацыю крывянога ціску і працу сардэчнай цягліцы.

Раптоўнае спыненне сэрца, інфаркт міякарда, інсульт – верагоднасць наступлення гэтых грозных захворванняў зніжаецца пры папаўненні сутачнай патрэбнасці ў магніі. Бярыце да ўвагі: усяго 30 г гарбузовых семак здольныя забяспечыць палову сутачнай патрэбнасці чалавека ў гэтым каштоўным мінерале.

Акрамя таго, насенне гарбуза – багатая крыніца трыптафану (амінакіслаты, якая ўдзельнічае ў сінтэзе сератаніна ( «гармону радасці») і мелатаніна ( «гармону сну»)). Калі за некалькі гадзін да адбою з’есці трохі гарбузовых семак, спакойны начны сон практычна гарантаваны.

Што тычыцца вітамінавага складу гарбузовых семак, то ён шмат у чым падобны да складу самога гарбуза. Асабліва варта адзначыць вітамін Е, вядомы сваімі антыаксідантнымі ўласцівасцямі. У насенні яго канцэнтрацыя не такая высокая, як у плодзе. Аднак менавіта тут ён прадстаўлены ва ўсіх формах (альфа-такаферол, гама-такаферол, дэльта-такаферол, альфа-такаманенол, гама-такаманенол), што робіць гарбузовыя семечкі ўнікальным прадуктам з магутным антыаксідантным дзеяннем.

Нялішнім будзе адзначыць здольнасць гарбузовых семечак добра ўплываць на працу кішэчніка (дзякуючы высокаму ўтрыманню клятчаткі) і шчытападобнай залозы (дзякуй цынку), змякчаць непрыемныя сімптомы ў перыяд менапаўзы (за кошт прыродных фітаэстрагенаў і павышэння ўзроўню «добрага» халестэрыну).

А таксама гарбузовыя семечкі карыстаюцца вялікай папулярнасцю ў народнай медыцыне як эфектыўны сродак супраць гельмінтаў. Рэчыва кукурбітын, якое змяшчаецца ў насенні, сапраўды прыводзіць да гібелі некаторых відаў глістоў, паралізуючы іх нервовую сістэму.

Шкода семечак гарбуза

Узяўшы за правіла з’ядаць раз у дзень жменьку гарбузовых семечак, можна без сумневу атрымаць шэраг пераваг для здароўя. Тым не менш, не варта грэбаваць магчымым пабочным эфектам ад ужывання прадукту.

  1. Гарбузовыя семечкі – прадукт высокакаларыйны. Энергетычная каштоўнасць 100 г семечак складае прыкладна 560 ккал. Адпаведна, не варта імі захапляцца людзям, схільным да набору ці якія ўжо маюць залішнюю вагу.
  2. Нягледзячы на тое, што гарбуз – гіпаалергенны прадукт, індывідуальная непераноснасць і алергічныя рэакцыі на яе сустракаюцца. У такім выпадку ад гарбузовых семечак у рацыёне таксама прыйдзецца адмовіцца.
  3. Вядома, што семечкі гарбуза здольныя правакаваць галаўны боль у людзей, схільных да мігрэні.
  4. Паколькі гарбузовыя семечкі – «грубая» (у прамым сэнсе слова) ежа, варта катэгарычна адмовіцца ад іх ужывання людзям з хваробамі органаў стрававання (гастрытамі, калітамі, язвай страўніка і дванаццаціперснай кішкі), асабліва ў перыяд абвастрэння.
  5. Празмернае ўжыванне гарбузовых семечак можа прывесці да павышанага газаўтварэння і дыярэі.

Правілы выбару і захоўвання гарбузовых семечак

Семечкі гарбуза прадаюцца ў вычышчаным і неабчышчаным выглядзе, на вагу і фасаваныя. Незалежна ад таго, якому прадукту вы аддаеце перавагу, пры набыцці прытрымлівайцеся наступных правіл:

  1. Купляйце семечкі толькі ў месцах арганізаванага гандлю.
  2. Калі вы набываеце неачышчаныя семечкі, звярніце ўвагу на цэласнасць шалупіння. У якасным прадукце не павінна быць прыкмет вільгаці, цвілі, слядоў насякомых.
  3. Калі гэта магчыма, пераканайцеся ў адсутнасці старонніх пахаў у гарбузовых семечках, якія могуць сведчыць пра тое, што яны сапсаваліся.
  4. Свежыя вычышчаныя семечкі маюць зялёны колер, гладкую, злёгку глянцавую паверхню. Зморшчаныя, карычняватага адцення семечкі есці нельга.

Вядома, лепш за ўсё вырасціць гарбуз на ўласным прысядзібным або дачным участку. Тады вы сапраўды будзеце ўпэўнены ў якасці прадукту. Але перад тым, як пакласці семечкі на захоўванне, іх варта правільна падрыхтавацьь.

  1. Старанна аддзяліце насенне ад валокнаў, якія іх утрымліваюць унутры гарбуза, прамыйце і высушыце. Сушыць семечкі можна на адкрытым паветры, у духавой шафе пры нізкай тэмпературы (прыкладна 75-80° С) альбо скарыстаўшыся сушылкай.
  2. Аптымальнае месца для захоўвання запасаў семечак – цёмнае, прахалоднае, ізаляванае ад вільгаці, якое добра праветрываецца.
  3. Хоць гарбузовыя семечкі застаюцца ядомымі на працягу некалькіх месяцаў, гэта не той прадукт, які можна захоўваць гадамі. Семечкі пачынаюць губляць свежасць, а заадно і карысныя якасці праз 1-2 месяцы захоўвання.

Некалькі смачных ідэй, як есці больш гарбузовых семечак

  • Гарбузовыя семечкі пасуюць як дадатковы інгрэдыент практычна да ўсіх салатаў з свежай гародніны. Проста пасыпце імі гатовую страву. Так вы дадасце ёй і новых смакавых адценняў, і карысці.
  • Здрабніце гарбузовыя семечкі, дадайце часнок, пятрушку і кінзу, змяшайце з аліўкавым алеем або лімонным сокам – ідэальная вітамінная запраўка да салаты гатовая!
  • Выкарыстоўвайце семечкі гарбуза ў якасці карыснага дадатку ў хатнюю выпечку: хлеб, пірагі, печыва.
  • Наступным разам, калі будзеце рыхтаваць с сабой бутэрброды, дадайце да мяснога начыння трохі семечак гарбуза.

Матэрыялы на сайце 24health.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце 24health.by.

90 0 15

Журналіст. Вышэйшая адукацыя. Сябра Беларускага саюза журналістаў. Стаж працы ў прафесіі – 20 гадоў. Беларуска. Нарадзілася ў г.Ганцавічы Брэсцкай вобласці. У 2001 годзе скончыла факультэт журналістыкі Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта па спецыяльнасці «Журналістыка». Працавала спецыяльным карэспандэнтам аддзела эканомікі газеты «Беларуская ніва», аглядальнікам аддзела пісьмаў, аглядальнікам аддзела сацыяльных праблемаў газеты «Савецкая Беларусь» (зараз – «Выдавецкі дом «Беларусь сёння»). З 2016 года – карэспандэнт уласны аддзела інтэрнэт-праектаў РУП «Рэдакцыя газеты «Медыцынскі веснік». З 2000 года з'яўляецца сябрам Беларускага саюза журналістаў (БСЖ). У 2002 годзе стала лаўрэатам прэміі БСЖ за лепшую журналісцкую працу. У 2017 годзе – лаўрэатам прэміі БСЖ «Залатое пяро».