09.01.2023
09.01.2023

Варэнне з шышак, адвар з іголак. Другое жыццё навагодняй ёлкі

logo
Карысныя прадукты
0
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A

У першую дэкаду студзеня па ўсёй краіне назіраецца масавы вынас навагодніх ёлак з кватэр і дамоў. Учорашнія знакі зімовых свят, пазбавіўшыся свайго зіготкага і прывабнага ўбрання, адправяцца ў апошні шлях да звалкі, абсыпаючы ўсё за сабой, нібы слязамі, тысячамі іголак. Сумнае відовішча для адэптаў беражлівых адносін да прыроды і экаактывістаў.

Але, здаецца, выхад з беспрасветнай нуды знойдзены! Гэтай зімой шэф-кухары знакамітых рэстаранаў свету і кулінары-гурманы з ліку аматараў вар'яцеюць ад незвычайнага інгрэдыента страў… яловых іголак. Трэнд «елкаварэння» ужо захапіў TikTok і не збіраецца спыняцца на дасягнутым. Зрэшты, пасля нашумелага варэння з хваёвых шышак здзіўляць навакольных усё складаней.

Вам гарбаты чорнай, зялёнай ці яловай?

Яловая гарбата

Для тых, хто не жадае, каб навагодняя прыгажуня скончыла сваё стагоддзе на сметніку, ёсць мноства спосабаў даць дрэву другое жыццё, сцвярджаюць кулінарныя блогеры і інстаграмныя шэф-кухары. Брытанскі таблоід DailyMail апублікаваў парады па прыгатаванні страў з навагодняй ёлкі.

Напрыклад, з яловай ігліцы можна рыхтаваць адвары і гарбату, выкарыстоўваць яе як ключавы ці дадатковы інгрэдыент марынаду для мяса.

Набіраючы папулярнасць у TikTok трэнд заключаецца ў тым, што людзі выкарыстоўваюць галінкі калядных ёлак для падрыхтоўкі гарбаты з яловых іголак. Папярэдне вымытую ігліцу і яловыя лапкі заліваюць кіпенем і кіпяцяць некалькі хвілін, затым адвар працаджваюць і п'юць. Аматары яловай гарбаты сцвярджаюць, што напой не толькі смачны, але і карысны, паколькі бадзёрыць і напаўняе энергіяй не горш за кубак адборнай кавы.

Чым гарбата карысная для арганізма? Уласцівасці розных відаў напою

Некаторыя людзі выкарыстоўваюць іголкі для падрыхтоўкі салодкага сіропу, для гэтага дадаюць лісце ў рондаль з цукрам і вадой і даводзяць да кіпення.

Вострая елка

Вострае елка

Кулінарны аглядальнік таблоіда Джулія Георгаліс лічыць, што, калі справа даходзіць да каляднай ёлкі, практычна ўсе яе складнікі ў тым ці іншым выглядзе падыходзяць у ежу: ігліца, кара, драўніна… Але ёсць некалькі рэцэптаў страў з інгрэдыентамі з ёлкі, якія карыстаюцца поспехам гурманаў больш, чым іншыя. Напрыклад, ігліцу елі можна выкарыстоўваць у якасці рэзкай заправы гэтак жа, як размарын ці лаўровы ліст, каб надаць свежы пікантны водар мясу, птушцы ці рыбе. А ў эксклюзіўным яловым меню ад Джуліі Георгаліс ёсць браўні з кедравай памадкай, які падаецца з лустачкамі кедравых арэшкаў і гарбатай з белай хвоі.

Джулія настолькі атрымала поспех у смакавых і харчовых наватарствах, што нават напісала кнігу пад назвай «Як з'есці сваю калядную ёлку». І зараз для аматараў незвычайных смакавых адчуванняў арганізуе афлайн-сустрэчы ў Лондане.

Яшчэ адзін шэф-кухар, які выкарыстоўвае хваёвыя інгрэдыенты на працягу больш за два дзесяцігоддзі, — Рэнэ Рэдзеві, кіраўнік рэстарана Noma, адзначаным зоркай Мішлен, у Капенгагене. Ён адказна падыходзіць да выбару інгрэдыентаў для сваіх фірмовых страў і ўласнаручна збірае хваёвыя і яловыя іголкі ў лесе і можа на смак вызначыць розніцу паміж маладым іглічным дрэвам і больш сталым.

Шэф-кухар лічыць ігліцу неверагодна ўніверсальнай: яе можна здрабнець і выкарыстоўваць у якасці сухой заправы да страў ці, змяшаўшы з воцатам, ужываць у якасці запраўкі да салатаў ці дадаваць пры марынаванні гародніны.

Аднак адмысловец па яловай ігліцы папярэдзіў: бездакорны густ і водар можна атрымаць, толькі калі збіраць іголкі ў іглічным лесе з арганічных дрэў, вырашчаных без ужывання пестыцыдаў.

З ёлкай на брудэршафт

З ёлкай на бурдэршафт

Аматары незвычайных густаў і харчовых спалучэнняў пайшлі яшчэ далей і прыдумалі, як з каляднай ёлкі рабіць святочныя напіткі. Так, Кембрыджская лабараторыя джыну стварыла некалькі калядных напояў з выкарыстаннем іглічнага лісця. Сярод іх асабліва вылучаецца ігліца марціні з лёдам, які змяшчае джын, сіроп размарына і вермут, ўпрыгожаны невялікай лапкай каляднай ёлкі ў куфлі. Выдатная альтэрнатыва для тых пераборлівых гасцей, каму надакучыла банальная аліўка ў куфлі для марціні. Бярыце на нататку!

Між іншым, многія бары і рэстараны з задавальненнем падхапілі ідэю і на ўсю моц выкарыстоўваюць ёлку, ігліцу і сіроп з ігліцы для стварэння калядных кактэйляў.

Як зрабіць навагодняе застолле незабыўным? Топ-3 простыя стравы

Матэрыялы на сайце bel.24health.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце bel.24health.by

0

Журналіст. Вышэйшая адукацыя. Сябра Беларускага саюза журналістаў. Стаж працы ў прафесіі – 20 гадоў. Беларуска. Нарадзілася ў г.Ганцавічы Брэсцкай вобласці. У 2001 годзе скончыла факультэт журналістыкі Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта па спецыяльнасці «Журналістыка». Працавала спецыяльным карэспандэнтам аддзела эканомікі газеты «Беларуская ніва», аглядальнікам аддзела пісьмаў, аглядальнікам аддзела сацыяльных праблемаў газеты «Савецкая Беларусь» (зараз – «Выдавецкі дом «Беларусь сёння»). З 2016 года – карэспандэнт уласны аддзела інтэрнэт-праектаў РУП «Рэдакцыя газеты «Медыцынскі веснік». З 2000 года з'яўляецца сябрам Беларускага саюза журналістаў (БСЖ). У 2002 годзе стала лаўрэатам прэміі БСЖ за лепшую журналісцкую працу. У 2017 годзе – лаўрэатам прэміі БСЖ «Залатое пяро».