26 Снежня
26.12.2017

Хітры прадукт – пельмені

logo
Выбірай прадукты
64 0 15
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A

Вялікія кулінарныя творы, што нарадзіліся незалежна адзін ад аднаго ў розных кутках Зямлі і маюць зусім непадобныя назвы, часам мала чым адрозніваюцца. Напрыклад, чым адрозніваюцца пельмені і равіолі? Можа, толькі формай і памерам? У Скандынавіі нам пададуць карпакор, у Татарыі – жылгыр, у Іспаніі – п-учера, у Югаславіі – штруклі ... А частуюць нас адным і тым жа!)

Пельмені – простая і моцна любімая многімі страва. Сёння ў крамах можна знайсці велізарную колькасць розных іх відаў.

Як абраць якасныя пельмені?

Пельмені – прадукт немудрагелісты, гатуецца з фаршу (60%) і цесту (40%). Варыянты фаршу розныя. У класічных рэцэптах гэта свініна ці ялавічына, у сучасных – курынае мяса, мяса труса або рыба. Часам выкарыстоўваюцца і раслінныя дадаткі. Якасць фаршу шмат у чым вызначае смак пельменяў. Таму ўважліва чытайце, што піша вытворца на ўпакоўцы.

Па складзе і якасці пельмені падзяляюцца на некалькі катэгорый:

Катэгорыя пяльменяў Колькасць мышачнай тканкі ў фаршы
Катэгорыя А ≥ 80%
Катэгорыя Б 60-80%
Катэгорыя В 40-60%
Катэгорыя Г 20-40%
Катэгорыя Д ≤ 20%

Чым большая масавая доля мышачнай тканкі, тым больш збалансаваны амінакіслотны склад бялку ў прадукце.

Калі ў начынні пельменяў ёсць ніжэйпералічаныя харчовыя дадаткі, то вярніце такую ўпакоўку назад у маразільную скрыню:

Е 262 ацэат натрыю кансервант і рэгулятар кіслотнасці
Е 333(iii) кальцыю цытрат антыаксідант
Е 301 аскарбат натрыю антыаксідант, узмацняльнік смаку і стабілізатар колеру
Е 621 глутамат натрыю узмацняльнік смаку
Е 635 5’-рыбануклеатыды натрыю узмацняльнік смаку
ароматизатор бульона

Такі фарш выраблены з мяса нізкай якасці або перамарожанага мяса, якое страціла свой смак і водар. Вытворца проста спрабуе схаваць гэта за кошт выкарыстання харчовых дадаткаў. Вырабленыя з свежага, дабраякаснага мяса пельмені не патрабуюць ніякіх дадатковых штучных дадаткаў, а для надання ўнікальнага смаку могуць выкарыстоўвацца лук, часнык, спецыі і прыправы.

Пельмені, вырабленыя з мяса птушкі, маюць свае асаблівасці. Пры іх вытворчасці як у фарш, так і ў цеста можа дадавацца пшанічная клятчатка. Яна дазваляе зрабіць начынне сакавітым і пышным і захаваць форму пельменяў пры варэнні. Калі няма алергіі на бялкі пшаніцы – можаце смела купляць такі прадукт. Фарш гатуюць з грудной і сцегнавой частак тушкі, а таксама курынай скуры. Выбірайце тыя, дзе прапісана: мяса птушкі (ручная абвалка).

Цеста таксама мае значэнне!

Нягледзячы на прастату прыгатавання, яно асаблівае: тонкае, але пры гэтым эластычнае, што важна для поўнага напаўнення пельменяў фаршам. Цеста якаснае, калі яно захоўвае форму, якая ўтвараецца пры лепцы, не разрываецца і не дэфармуецца, злёгку павялічваецца пры варэнні прадукту. Ацаніць якасць цесту можна і ў сырога прадукту. Лягчэй, вядома, гэта зрабіць у пельменяў, упакаваных у празрыстую цэлафанавую ўпакоўку. Калі цеста рознае па таўшчыні, бачны фарш у месцах зашчыпаў, то ад набыцця лепш адмовіцца, такія пельмені разваляцца падчас гатавання.

А вось калі на ўпакоўцы напісана «выраблена па СТБ 974-20001» – смела можаце купляць.

Ці карысныя пельмені?

Бутэрброды, чыпсы, макароны з сасіскай і пельмені – любімыя прадукты студэнтаў. А што выбіраеце вы? Вырабленыя з высакаякаснай сыравіны, пельмені будуць лепшым прадуктам, паколькі:

  1. пры іх вытворчасці не выкарыстоўваецца наогул (або выкарыстоўваецца меншая колькасць) харчовых дадаткаў;
  2. камбінацыя раслінных (у цесце) і жывёльных (у начынні) бялкоў робіць гатовы прадукт больш гарманічным па колькасці амінакіслот, а, такім чынам, больш карысным;
  3. гарачыя пельмені з булёнам забяспечаць пачуццё сытасці на працяглы час.

Усю «сям'ю» пельменных вырабаў аб'ядноўвае адно – любяць іх практычна ва ўсіх кутках планеты. Не лянуйцеся і замест бутэрброда прыгатуйце сабе пельмені. Бо гэта не доўга, усяго 6 хвілін з моманту закіпання! А ў краме не забудзьцеся ўважліва вывучыць этыкетку.

Матэрыялы на сайце 24health.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце 24health.by.

64 0 15

Старшы выкладчык кафедры гігіены і медыцынскай экалогіі Беларускай медыцынскай акадэміі паслядыпломнай адукацыі.
Глядзіце таксама