03.04.2022
03.04.2022

Як прыгатаваць карпа смачна і проста

logo
Рэцэпты
0 40
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A

Карп, запечаны ў духоўцы з бульбай ці грэчкай, смажаны на патэльні са смятанай, тушаны ці з даданнем піва – варыянтаў гатавання яго настолькі шмат, што нават той, хто не з'яўляецца прыхільнікам рыбы, знойдзе рэцэпт па гусце.

Карп – папулярная недарагая рыба, якая прадаецца практычна ў кожнай краме. Купляць лепш жывога карпа, але марожаны таксама падыходзіць. Акрамя невялікіх фінансавых выдаткаў, ад вас запатрабуецца і мінімум высілкаў пры гатаванні. Аднак неабходна выконваць некаторыя ўмовы, якія дазволяць атрымаць выдатны вынік.

да зместу

Падрыхтоўка карпа

 У рыбы абавязкова выдаляюцца вантробы, жабры і, пры жаданні, хвост і плаўнікі. Падрыхтаваную тушку карпа трэба добра вымыць і абсушыць папяровымі ручнікамі ці сурвэткамі.

Стравы з карпа

Частыя папярочныя разрэзы па спінцы будуць спрыяць размякчэнню дробных костачак і лепшай падрыхтоўцы. Перад тэрмічнай апрацоўкай карпа лепш намарынаваць сумессю солі, перцу і лимоннага соку ці іншымі саставамі.

Скумбрыя са спаржавай фасоляй ад шэф-повара

Каб вызначыць, колькі часу спатрэбіцца для запякання карпа ў духоўцы, трэба ведаць вагу тушкі. На кілаграм рыбы дастаткова 30 хвілін.

да зместу

Як прыгатаваць карпа ў духоўцы цалкам

Карп у духоўцы

Адзін з самых простых варыянтаў запякання цэлага карпа ў духоўцы – у фальзе. Можна дадаваць спецыі, прыправы і прадукты на свой густ.

Інгрэдыенты

  • Карп
  • Раслінны алей - 3-4 ст.л.
  • Лімон - 1/2 шт.
  • 2 цыбуліны
  • Маянэз (неабавязкова) - 100 гр
  • Соль, перац - па гусце

Пакрокавая падрыхтоўка

Падрыхтаванага карпа нацерці сумессю солі, перцу і лімоннага соку, пакінуць у халадзільніку прыкладна на паўгадзіны.

Цыбулю пачысціць і нарэзаць паўколамі. Палову цыбулі выкласці пластом на фальгу. Апырскаць алеем і пры жаданні змазаць маянэзам. Іншую палову пасаліць, паперчыць і закласці ў брушка рыбы.

Рыбу пакласці на цыбулю, зверху –  выкласці астатнія кольцы. Закрыць фальгой і паставіць у духоўку на 30-40 хвілін пры тэмпературы 200 ° C.

да зместу

Карп, запечаны ў духоўцы з бульбай

Карп з бульбай

Запечаны ў духоўцы з бульбай карп – страва, якой можна накарміць усю сям'ю. Смачнай атрымліваецца не толькі рыба, але і бульба, якая ў працэсе прыгатавання насычаецца сокам.

Інгрэдыенты

  • 1 карп (прыкладна 1 кг)
  • 1 кг бульбы
  • Цыбуля - 4 шт.
  • 1 морква
  • Маянэз - 4 ст.л.
  • Лімон - 1 шт
  • Соль, перац, прыправа - па гусце
  • Алей раслінны 5-6 ст.л.

Пакрокавая падрыхтоўка

Карпа падрыхтаваць і зрабіць неглыбокія надрэзы ад хрыбта да брушка з двух бакоў. З паловы лімона выціснуць сок, дадаць у яго соль, перац і спецыі. Нацерці атрыманай сумессю карпа і прыбраць у халадзільнік настаяцца прыкладна на паўгадзіны.

Пачысціць бульбу, моркву і цыбулю. Апошнюю нарэзаць кольцамі. Бульбу, калі яна невялікая, пакінуць цэлай, калі буйная – можна разрэзаць на часткі. Моркву парэзаць кружочкамі.

Бляху заслаць фальгой, выкласці частку пластом цыбулі.

У надрэзы карпа пакласці долькі лімона, змазаць рыбу маянэзам усярэдзіне і зверху, пакласці на цыбулю. Частку цыбулі пакласці ўнутр рыбы.

Побач выкласці бульбу і моркву, змешаныя з прыправамі і цыбуляй. Накрыць другім лістом фальгі. Паставіць у разагрэтую да 200 ° C духоўку.

Прыкладна праз 50 хвілін смажаныя карп з бульбай у фальзе будуць гатовы. За 20 хвілін да поўнага запякання фальгу можна зняць, каб страва падрумянілася.

Падаецца запечаны карп у гарачым выглядзе, упрыгожаны лісцем салаты і зелянінай.

да зместу

Карп у смятане

Карп у смятане

 Тушанага ў смятане карпа падаюць з рысам, бульбай ці бульбяным пюрэ і гароднінай.

Інгрэдыенты

  • Карп - (прыкладна 1 кг)
  • Смятана - 200 гр
  • Цыбуля - 3 шт.
  • Перац чорны молаты, соль - па гусце
  • Мушкатовы арэх молаты - 2 дробкі
  • Каляндра молатая - 0,5 ч.л.
  • Раслінны алей - 100-150 мл

Пакрокавая падрыхтоўка

Рыбу падрыхтаваць, нарэзаць кавалачкамі ўпоперак. Філе прамыць, нарэзаць на порцыі, пасаліць і пасыпаць перцам.

Усе спецыі выкласці ў талерку, дадаць соль і размяшаць. Абкачаць кожны кавалачак рыбы ў спецыях і муке. Абсмажваць рыбу на алеі да зарумяньвання.

Цыбулю пачысціць, парэзаць паўколамі. Яе можна абсмажыць ці заліць кіпенем хвілін на 10. У сатэйнік або глыбокую патэльню выкласці пласт цыбулі, затым рыбы і зноў цыбулі.

У смятану дадаць паўшклянкі вады, пры неабходнасці соль і заліць рыбу. Накрыць вечкам, паставіць тушыцца хвілін на 20.

да зместу

Юшка з карпа

Юшка з карпа

Карп мае крыху саладкавы прысмак, таму юшка з яго мае незвычайны густ. Аднак варта памятаць, што ў карпе шмат дробных костак, таму булён лепш працадзіць.

Інгрэдыенты

  • 1 карп
  • 1 цыбуліна
  • Бульба (сярэдняга памеру) - 3 шт.
  • Бекон - 20 гр
  • Часнок, кроп, лаўровы ліст, соль і перац - па гусце

Пакрокавая падрыхтоўка

Рыбу пачысціць, выдаліць вантробы,  нарэзаць невялікімі кавалачкамі. Старанна памыць. Выкласці ў рондаль, заліць вадой і рыхтаваць 20 хвілін, здымаючы пену.

Мытую цыбуліну разрэзаць напалову і пакласці ў булён. Яшчэ праз 20 хвілін туды ж адправіць сцеблы кропу.

Паварыць 10 хвілін, дастаць з булёна цыбулю і кроп. Калі ёсць падазрэнні, што ў булёне засталіся дробныя костачкі, працадзіць яго.

Бульбу і цыбулю пачысціць, нарэзаць буйнымі кубікамі, затым выкласці ў кіпячы булён з рыбай, варыць 20 хвілін. Дадаць соль, перац і лаўровы ліст.

Для запраўкі дробна нарэзаць бекон, зубчыкі часнаку і кроп. Выкласці ў суп і выключыць. Пакінуць хвілін на 15, каб настаяўся, і падаваць.

да зместу

Карп з грэчкай і грыбамі ў духоўцы

Карп з грэчкай

Карп, запечаны з грэчкай і грыбамі, – простая, але вельмі смачная страва. Падаваць яго лепш з зялёнай салатай.

Інгрэдыенты

  • Карп
  • 1 цыбуліна
  • 1 морква
  • Грэчка - 1 шклянка
  • Шампіньёны - 4-5 шт.
  • Соль, перац, прыправы - па гусце
  • Раслінны алей

Пакрокавая падрыхтоўка

Падрыхтаванага карпа памыць і абсушыць, нацерці сумессю прыпраў, солі і перцу і пакінуць марынавацца у халодным месцы.

Грэчку зварыць да гатовасці (павінна быць рассыпістай). Цыбулю і моркву пачысціць, дробна нарэзаць і выкласці абсмажвацца на патэльню.

Грыбы нарэзаць пласцінкамі і дадаць да гародніны. Абсмажваць хвілін 5, затым дадаць соль, перац і грэчку.

Частку грэчкі пакласці ўнутр карпа, а тую, што засталася — выкласці на бляху. Зверху пакласці рыбу і паставіць у разагрэтую да 180 ° C духоўку прыкладна на 30-40 хвілін.

да зместу

Карп у піўным кляры

Карп у піўным кляры

Інгрэдыенты

  • Карп - 500 грамаў
  • Палова лімона
  • Мука - 200 гр
  • 1 яйка
  • Піва светлае - шклянка
  • Масла расліннае
  • Соль, перац молаты - па гусце

Пакрокавая падрыхтоўка

Карпа прамыць і абсушыць. Парэзаць на кавалачкі, апэцкаць соллю, перцам і апырскаць лімонным сокам. Пакінуць марынаваць на 20 хвілін.

У муку ўбіць яйка, дадаць піва, соль, лыжку расліннага алею і размяшаць. Павінна атрымацца цеста, як густая смятана.

Абкачаць кожны кавалачак рыбы ў цесце і абсмажыць у вялікай колькасці алею на разагрэтай патэльні з двух бакоў (можна ў фрыцюры) прыкладна па 4-5 хвілін.

Выкласці кавалачкі карпа на папяровы ручнік, каб выдаліць лішкі алею. Падаваць з зелянінай.

да зместу

Карп, тушаны з гароднінай

Карп тушаны з гароднінай

Інгрэдыенты

  • Карп - 1 шт.
  • Цукіні - 300 гр
  • Морква - 200 гр
  • Цыбуля - 200 гр
  • Каля 200 гр. салодкага перцу
  • 2-3 кораня пятрушкі
  • Масла - 4 ст.л.
  • Палова лімона
  • 1 лаўровы ліст
  • Мука - 2-3 ст.л.
  • Соль, востры перац, чабор ці інш. прыправы – па гусце

Пакрокавая падрыхтоўка

Падрыхтаваную рыбу прамыць, абсушыць і нарэзаць кавалачкамі таўшчынёй па 2 см. Змазаць сумессю перцу і солі і пакінуць марынаваць.

Гародніну пачысціць, нарэзаць вузкімі тонкімі палосачкамі, абсмажыць у разагрэтым алеі прыкладна 10 хвілін. Затым пасаліць, дадаць таматавае пюрэ.

Дадаць 2 сталовыя лыжкі вады і давесці да кіпення, патрымаць на сярэднім агні каля 10 хвілін. Уліць лімонны сок. Гародніна павінна мець кіслявы густ.

Кавалачкі карпа абкачаць у муке і хутка абсмажыць на патэльні, каб з'явілася лёгкая скурачка.

Выкласці частку гародніны ў качачніцу або глыбокі сатэйнік. Зверху пакласці карпа, затым астаткі гародніны. Дадаць крыху вады, каб рыба была закрытая. Тушыць на павольным агні да гатоўнасці.

Матэрыялы на сайце bel.24health.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце bel.24health.by

0 40