Карп, запечаны ў духоўцы з бульбай ці грэчкай, смажаны на патэльні са смятанай, тушаны ці з даданнем піва – варыянтаў гатавання яго настолькі шмат, што нават той, хто не з'яўляецца прыхільнікам рыбы, знойдзе рэцэпт па гусце.
Карп – папулярная недарагая рыба, якая прадаецца практычна ў кожнай краме. Купляць лепш жывога карпа, але марожаны таксама падыходзіць. Акрамя невялікіх фінансавых выдаткаў, ад вас запатрабуецца і мінімум высілкаў пры гатаванні. Аднак неабходна выконваць некаторыя ўмовы, якія дазволяць атрымаць выдатны вынік.
да зместуПадрыхтоўка карпа
У рыбы абавязкова выдаляюцца вантробы, жабры і, пры жаданні, хвост і плаўнікі. Падрыхтаваную тушку карпа трэба добра вымыць і абсушыць папяровымі ручнікамі ці сурвэткамі.
Частыя папярочныя разрэзы па спінцы будуць спрыяць размякчэнню дробных костачак і лепшай падрыхтоўцы. Перад тэрмічнай апрацоўкай карпа лепш намарынаваць сумессю солі, перцу і лимоннага соку ці іншымі саставамі.
Каб вызначыць, колькі часу спатрэбіцца для запякання карпа ў духоўцы, трэба ведаць вагу тушкі. На кілаграм рыбы дастаткова 30 хвілін.
да зместуКарп ў духоўцы цалкам
Адзін з самых простых варыянтаў запякання цэлага карпа ў духоўцы – у фальзе. Можна дадаваць спецыі, прыправы і прадукты на свой густ.
Інгрэдыенты
- Карп
- Раслінны алей - 3-4 ст.л.
- Лімон - 1/2 шт.
- 2 цыбуліны
- Маянэз (неабавязкова) - 100 гр
- Соль, перац - па гусце
Пакрокавая падрыхтоўка
Падрыхтаванага карпа нацерці сумессю солі, перцу і лімоннага соку, пакінуць у халадзільніку прыкладна на паўгадзіны.
Цыбулю пачысціць і нарэзаць паўколамі. Палову цыбулі выкласці пластом на фальгу. Апырскаць алеем і пры жаданні змазаць маянэзам. Іншую палову пасаліць, паперчыць і закласці ў брушка рыбы.
Рыбу пакласці на цыбулю, зверху – выкласці астатнія кольцы. Закрыць фальгой і паставіць у духоўку на 30-40 хвілін пры тэмпературы 200 ° C.
да зместуКарп, запечаны ў духоўцы з бульбай
Запечаны ў духоўцы з бульбай карп – страва, якой можна накарміць усю сям'ю. Смачнай атрымліваецца не толькі рыба, але і бульба, якая ў працэсе прыгатавання насычаецца сокам.
Інгрэдыенты
- 1 карп (прыкладна 1 кг)
- 1 кг бульбы
- Цыбуля - 4 шт.
- 1 морква
- Маянэз - 4 ст.л.
- Лімон - 1 шт
- Соль, перац, прыправа - па гусце
- Алей раслінны 5-6 ст.л.
Пакрокавая падрыхтоўка
Карпа падрыхтаваць і зрабіць неглыбокія надрэзы ад хрыбта да брушка з двух бакоў. З паловы лімона выціснуць сок, дадаць у яго соль, перац і спецыі. Нацерці атрыманай сумессю карпа і прыбраць у халадзільнік настаяцца прыкладна на паўгадзіны.
Пачысціць бульбу, моркву і цыбулю. Апошнюю нарэзаць кольцамі. Бульбу, калі яна невялікая, пакінуць цэлай, калі буйная – можна разрэзаць на часткі. Моркву парэзаць кружочкамі.
Бляху заслаць фальгой, выкласці частку пластом цыбулі.
У надрэзы карпа пакласці долькі лімона, змазаць рыбу маянэзам усярэдзіне і зверху, пакласці на цыбулю. Частку цыбулі пакласці ўнутр рыбы.
Побач выкласці бульбу і моркву, змешаныя з прыправамі і цыбуляй. Накрыць другім лістом фальгі. Паставіць у разагрэтую да 200 ° C духоўку.
Прыкладна праз 50 хвілін смажаныя карп з бульбай у фальзе будуць гатовы. За 20 хвілін да поўнага запякання фальгу можна зняць, каб страва падрумянілася.
Падаецца запечаны карп у гарачым выглядзе, упрыгожаны лісцем салаты і зелянінай.
да зместуКарп у смятане
Тушанага ў смятане карпа падаюць з рысам, бульбай ці бульбяным пюрэ і гароднінай.
Інгрэдыенты
- Карп - (прыкладна 1 кг)
- Смятана - 200 гр
- Цыбуля - 3 шт.
- Перац чорны молаты, соль - па гусце
- Мушкатовы арэх молаты - 2 дробкі
- Каляндра молатая - 0,5 ч.л.
- Раслінны алей - 100-150 мл
Пакрокавая падрыхтоўка
Рыбу падрыхтаваць, нарэзаць кавалачкамі ўпоперак. Філе прамыць, нарэзаць на порцыі, пасаліць і пасыпаць перцам.
Усе спецыі выкласці ў талерку, дадаць соль і размяшаць. Абкачаць кожны кавалачак рыбы ў спецыях і муке. Абсмажваць рыбу на алеі да зарумяньвання.
Цыбулю пачысціць, парэзаць паўколамі. Яе можна абсмажыць ці заліць кіпенем хвілін на 10. У сатэйнік або глыбокую патэльню выкласці пласт цыбулі, затым рыбы і зноў цыбулі.
У смятану дадаць паўшклянкі вады, пры неабходнасці соль і заліць рыбу. Накрыць вечкам, паставіць тушыцца хвілін на 20.
да зместуЮшка з карпа
Карп мае крыху саладкавы прысмак, таму юшка з яго мае незвычайны густ. Аднак варта памятаць, што ў карпе шмат дробных костак, таму булён лепш працадзіць.
Інгрэдыенты
- 1 карп
- 1 цыбуліна
- Бульба (сярэдняга памеру) - 3 шт.
- Бекон - 20 гр
- Часнок, кроп, лаўровы ліст, соль і перац - па гусце
Пакрокавая падрыхтоўка
Рыбу пачысціць, выдаліць вантробы, нарэзаць невялікімі кавалачкамі. Старанна памыць. Выкласці ў рондаль, заліць вадой і рыхтаваць 20 хвілін, здымаючы пену.
Мытую цыбуліну разрэзаць напалову і пакласці ў булён. Яшчэ праз 20 хвілін туды ж адправіць сцеблы кропу.
Паварыць 10 хвілін, дастаць з булёна цыбулю і кроп. Калі ёсць падазрэнні, што ў булёне засталіся дробныя костачкі, працадзіць яго.
Бульбу і цыбулю пачысціць, нарэзаць буйнымі кубікамі, затым выкласці ў кіпячы булён з рыбай, варыць 20 хвілін. Дадаць соль, перац і лаўровы ліст.
Для запраўкі дробна нарэзаць бекон, зубчыкі часнаку і кроп. Выкласці ў суп і выключыць. Пакінуць хвілін на 15, каб настаяўся, і падаваць.
да зместуКарп з грэчкай і грыбамі ў духоўцы
Карп, запечаны з грэчкай і грыбамі, – простая, але вельмі смачная страва. Падаваць яго лепш з зялёнай салатай.
Інгрэдыенты
- Карп
- 1 цыбуліна
- 1 морква
- Грэчка - 1 шклянка
- Шампіньёны - 4-5 шт.
- Соль, перац, прыправы - па гусце
- Раслінны алей
Пакрокавая падрыхтоўка
Падрыхтаванага карпа памыць і абсушыць, нацерці сумессю прыпраў, солі і перцу і пакінуць марынавацца у халодным месцы.
Грэчку зварыць да гатовасці (павінна быць рассыпістай). Цыбулю і моркву пачысціць, дробна нарэзаць і выкласці абсмажвацца на патэльню.
Грыбы нарэзаць пласцінкамі і дадаць да гародніны. Абсмажваць хвілін 5, затым дадаць соль, перац і грэчку.
Частку грэчкі пакласці ўнутр карпа, а тую, што засталася — выкласці на бляху. Зверху пакласці рыбу і паставіць у разагрэтую да 180 ° C духоўку прыкладна на 30-40 хвілін.
да зместуКарп у піўным кляры
Інгрэдыенты
- Карп - 500 грамаў
- Палова лімона
- Мука - 200 гр
- 1 яйка
- Піва светлае - шклянка
- Масла расліннае
- Соль, перац молаты - па гусце
Пакрокавая падрыхтоўка
Карпа прамыць і абсушыць. Парэзаць на кавалачкі, апэцкаць соллю, перцам і апырскаць лімонным сокам. Пакінуць марынаваць на 20 хвілін.
У муку ўбіць яйка, дадаць піва, соль, лыжку расліннага алею і размяшаць. Павінна атрымацца цеста, як густая смятана.
Абкачаць кожны кавалачак рыбы ў цесце і абсмажыць у вялікай колькасці алею на разагрэтай патэльні з двух бакоў (можна ў фрыцюры) прыкладна па 4-5 хвілін.
Выкласці кавалачкі карпа на папяровы ручнік, каб выдаліць лішкі алею. Падаваць з зелянінай.
да зместуТушаны карп з гароднінай
Інгрэдыенты
- Карп - 1 шт.
- Цукіні - 300 гр
- Морква - 200 гр
- Цыбуля - 200 гр
- Каля 200 гр. салодкага перцу
- 2-3 кораня пятрушкі
- Масла - 4 ст.л.
- Палова лімона
- 1 лаўровы ліст
- Мука - 2-3 ст.л.
- Соль, востры перац, чабор ці інш. прыправы – па гусце
Пакрокавая падрыхтоўка
Падрыхтаваную рыбу прамыць, абсушыць і нарэзаць кавалачкамі таўшчынёй па 2 см. Змазаць сумессю перцу і солі і пакінуць марынаваць.
Гародніну пачысціць, нарэзаць вузкімі тонкімі палосачкамі, абсмажыць у разагрэтым алеі прыкладна 10 хвілін. Затым пасаліць, дадаць таматавае пюрэ.
Дадаць 2 сталовыя лыжкі вады і давесці да кіпення, патрымаць на сярэднім агні каля 10 хвілін. Уліць лімонны сок. Гародніна павінна мець кіслявы густ.
Кавалачкі карпа абкачаць у муке і хутка абсмажыць на патэльні, каб з'явілася лёгкая скурачка.
Выкласці частку гародніны ў качачніцу або глыбокі сатэйнік. Зверху пакласці карпа, затым астаткі гародніны. Дадаць крыху вады, каб рыба была закрытая. Тушыць на павольным агні да гатоўнасці.
Гатуйце разам з Слушна!
https://bel.24health.by/skumbriya-so-sparzhevoj-fasolyu-ot-shef-povara/
Матэрыялы на сайце slushna.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце slushna.by