24.03.2022
24.03.2022

Як смачна засаліць сала ў хатніх умовах. Парады і рэцэпты

logo
Рэцэпты
0 92
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A

Свіное сала – любімы многімі прадукт. Засаліць яго дома зусім не складана – не патрэбныя ні асаблівыя прадукты, ні спецыяльныя ўмовы.

Акрамя таго, хатняе сала атрымліваецца на парадак танней за пакупное. Расказваем, як выбраць і засаліць сала смачна і хутка.

Чым карыснае сала

Чым карыснае сала

  • Сала - жывёльны тлушч, у якім змяшчаюцца вітаміны A, F, D, B, C, E, PP. Падчас засолцы сала прадукт не заўсёды падвяргаецца тэрмічнай апрацоўцы, таму амаль усе вітаміны ў ім захоўваюцца.
  • Сала практычна цалкам складаецца з насычаных тоўстых кіслот і змяшчае мікра-і макраэлементы: фосфар, калій, цынк, кальцый, магній, натрый, жалеза.
  • Дзякуючы свайму складу сала дапамагае арганізму абараняцца ад вірусаў, падтрымлівае імунітэт, уплывае на ўтварэнне гармонаў і ўдзельнічае ў халестэрынавым абмене. Таксама дадзены прадукт з'яўляецца будаўнічым матэрыялам для клетак арганізма, паляпшае абмен рэчываў і валодае супрацьпухліннымі і жаўцягоннымі ўласцівасцямі.
  • Акрамя таго, зазначаюць эксперты, сала таксама пажадана ў рацыёне пацыентаў з захворваннямі лёгкіх.

Каларыйнасць прадукта досыць высокая: у салёным варыянце на 100 грамаў сала прыходзіцца каля 800 ккал, у вараным  каля 400 - 500 ккал.

да зместу

Выбіраем добрае сала

Выбираем сала

Для засолкі трэба выкарыстоўваць свежы прадукт. Якаснае сала мае скурку светла-карычневага колеру без пашкоджанняў, яно чыстае і прыемна пахне. Структура - тоўстая, эластычная. Нож павінен уваходзіць у сала досыць мякка, з лёгкім супраціўленнем.

Колер сала белы, без жаўцізны - гэта будзе добра відаць на свежым разрэзе.

Прамежкавы пласт не павінен ліпнуць да рук.

Калі ў сале ёсць прожылкі мяса, пры саленні яны могуць стаць цвёрдымі, таму яго лепш варыць ці вэндзіць.

Спецыі для засолкі падыходзяць любыя: чорны перац гарошкам, востры перац, папрыка, гваздзіка, каляндра, чабор і іншыя, але абавязкова свежыя. Так, чорны перац гарошкам варта здрабніць непасрэдна перад выкарыстаннем.

да зместу

Захоўванне сала

Соль выкарыстоўваем толькі буйнага памолу. Яе шкадаваць не варта - сала возьме столькі, колькі трэба. А вось недасолены прадукт прайграе ў гусце, і тэрмін яго захоўвання будзе меншы.

Рэцэпты засолкі сала

Свежае сала доўга не захоўваецца. У любым выпадку трымаць яго трэба ў халадзільніку, у ідэале - адразу прыгатаваць ці ж замарозіць.

Пасля завяршэння цыкла засолкі лішнюю соль лепш прыбраць. Прадукт варта ачысціць, абсушыць і засыпаць новай соллю.

Неабходна памятаць, што сала выдатна ўбірае староннія пахі, таму не трэба выкарыстоўваць ёмістасці ці пакеты пасля іншых прадуктаў, якія маюць ярка выяўленыя пахі.

Гатовы прадукт у халадзільніку лепш захоўваць, абгарнуўшы марляй, тканінай ці пергаментнай паперай.

Захоўвайце ў цёмным месцы без траплення прамых сонечных прамянёў - у склепе, халадзільніку, маразільнай камеры.

Для замарозкі сала можна парэзаць на невялікія кавалкі і абгарнуць у харчовую плёнку.

Паўторна замарожваць не рэкамендуецца, бо яго густ стане адчувальна горш.

да зместу

Засолка сала ў слоіку

Сала у слоіку

Інгрэдыенты (на трохлітровы слоік)

  • Сала - 2,5 кг
  • Соль - 350 - 400 гр
  • Часнок - 200 гр
  • Перац чорны (молаты) - 2 ч.л.
  • Чабор - 1 ч.л.

Пакрокавае гатаванне

Слоік памыць і высушыць, знутры нацерці сценкі часнаком.

Сала парэзаць на невялікія кавалкі (5 на 5 см).

Соль, чабор і молаты перац змяшаць у асобнай місачцы.

На дно слоіка насыпаць саляную сумесь, затым выкласці пласт сала і зноў сумесь - пакуль слоік не напоўніцца. Укладваць сала трэба дастаткова шчыльна.

Закрыць слоік крышкай і пакінуць на суткі пры пакаёвай тэмпературы. Затым прыбраць у халадзільнік мінімум на 2 дні, а лепей на тыдзень.

У такім выглядзе прадукт можа захоўвацца ў халаднаватым месцы без траплення сонечных прамянёў дастаткова доўга.

да зместу

Як засаліць сала з праслойкай мяса

Прыгатаванае ў цыбульнай шалупіне сала нагадвае вэнджанае. Калі праслоек мяса шмат, колькасць солі можна паменшыць.

Інгрэдыенты

  • Сала з праслойкай - 1 кг
  • Соль - 200 гр
  • Цыбульная шалупіна - 2 жмені
  • Цукар - 2 ст.л.
  • Лаўровы ліст - 3 шт.
  • Часнок - 3 зубчыкі
  • Чорны перац - 3-5 гарошын
  • Папрыка - па гусце
  • Вада - 1 л.

Пакрокавае гатаванне

Цыбульную шалупіну прамыць. Выкласці ў каструлю, дадаць соль, цукар і лаўровы ліст, заліць літрам вады. Давесці да кіпення. Калі шалупіны замала, можна крыху паварыць.

Сала разрэзаць на 3 кавалка і выкласці ў расол. Зверху накрыць талеркай - сала павінна быць цалкам пакрыта вадой.

Зноў давесці да кіпення і варыць на невялікім агні 20 хвілін.

Зняць з пліты і пакінуць астываць, затым паставіць у халаднаватае месца на 12 гадзін.

Дастаць сала з расола і пачакаць, пакуль сцячэ вадкасць (або абсушыць ручніком). Прадукт павінен набыць характэрны аранжава-бэжавы колер.

Часнок дробна парэзаць або нацерці на дробнай цёрцы. Дадаць папрыку і молаты перац, змяшаць.

Акуратна змазаць сала прыправамі, загарнуць у тоўстую паперу і пакінуць на некалькі гадзін пры пакаёвай тэмпературы. Затым перакласці ў пакет і прыбраць у халадзільнік.

Калі плануецца паспытаць сала ў той жа дзень, яго можна пакласці ў маразілку на некалькі гадзін. Перад падачай за 5 хвілін дастаць сала і наразаць на тонкія пласціны.

да зместу

Сала з часнаком без расола

Сала без расола

Вялікае значэнне мае прыправа - у дадзеным выпадку кмін, які можна замяніць чымсьці іншым на свой густ.

Інгрэдыенты

  • Сала - 1 кг
  • Соль буйная - 200 гр
  • Часнок - 1 галоўка
  • Чорны перац гарошкам - 6 шт.
  • Кмін - 1 ст.л.

Пакрокавае гатаванне

Перац і кмін размалоць у ступцы або здрабніць іншым зручным спосабам.

Часнок пачысціць і нарэзаць тонкімі пласцінкамі або нацерці на дробнай цёрцы. Змяшаць з соллю і прыправамі.

Сала абмыць і абсушыць, нарэзаць аднолькавымі кавалачкамі. Чым больш кавалкі, тым даўжэй засольваецца сала.

Кожны кавалачак акуратна нацерці часночнай сумессю. Выкласці сала ў ёмістасць, накрыць зверху талеркай і прыціснуць прэсам. Пакінуць на некалькі гадзін пры пакаёвай тэмпературы, а затым прыбраць у халадзільнік на 2-3 дні. Прэс на гэты час можна прыбраць.

Незадоўга да падачы пры жаданні можна адправіць сала ў маразілку - у падмарожаным выглядзе яно будзе наразацца прыгожымі тонкімі кавалачкамі.

да зместу

Сала з часнаком у расоле

Засолка сала

Гатуем смачнае і духмянае сала ўсяго за тры дні

Інгрэдыенты

  • Сала - 1 кг
  • Соль буйная - 6 ст.л.
  • Часнок - 1 галоўка
  • Лаўровы ліст - 6 шт.
  • Чорны перац - 6 гарошын
  • Вада (для расола) - 1 л

Пакрокавае гатаванне

Замачыць сала ў халоднай вадзе на некалькі гадзін. За гэты час зрабіць расол. У ваду для расола дадаць лаўровы ліст, соль, чорны перац. Давесці да кіпення і пакінуць астываць - расол для марынавання павінен быць цёплы.

Часнок пачысціць і нарэзаць пласцінкамі.

Сала дастаць і абсушыць. Нарэзаць палоскамі шырынёй каля 4 сантыметраў і выкласці ў патрэбную ёмістасць (у ідэале - шкляную, але падыдзе і звычайны харчовы кантэйнер). Кавалачкі пракласці часнаком.

Заліць сала расолам і прыціснуць зверху чым-небудзь цяжкім. Пакінуць пры пакаёвай тэмпературы на суткі, пасля чаго прыбраць у халадзільнік яшчэ на 2 дні.

Пасля гэтага дастаць сала з расола і абсушыць папяровым ручніком. Раскласці па чыстых пакетах і прыбраць у маразілку на некалькі гадзін - за гэты час сала злёгку замерзне і будзе лёгка наразацца на тонкія пласціны.

да зместу

Сала са свежай зелянінай

Сала з зелянінай
Інгрэдыенты

  • Сала - 1 кг
  • Соль - 300 гр
  • Часнок - 5-7 зубчыкаў
  • Зеляніна (кінза, кроп, пятрушка)
  • Спецыі (лаўровы ліст, гваздзіка, чорны перац) - па гусце

Пакрокавае гатаванне

Гэты від засолкі зручна рабіць у каструлі. Сала памыць і абсушыць. Нарэзаць невялікімі кавалачкамі.

Зеляніну дробна парэзаць, спецыі растаўчы ў ступцы або здрабніць іншым зручным спосабам. Выкласці ў асобную місачку і змяшаць з соллю.

Часнок пачысціць і нарэзаць лустачкамі.

У сале зрабіць надрэзы і ўставіць туды кавалачкі часнаку. Частка часнаку павінна застацца. Звонку нацерці сала салянай сумессю.

На дно каструлькі насыпаць некалькі лыжак солі. Выкласці сала, злёгку пасыпаць соллю і перакласці часнаком. Зверху зноў выкласці сала і паўтарыць працэс.

Зачыніць крышкай і прыбраць у халадзільнік на 6-7 дзён.

Матэрыялы на сайце slushna.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце slushna.by

0 92