02.06.2023
02.06.2023

З мукі, бульбы, садавіны... Ці могуць пончыкі быць карыснымі?

logo
Рэцэпты
0
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A

Пончыкі — любімая выпечка многіх людзей ва ўсім свеце. Салодкія і пышныя, яны захапляюць не толькі смакам, але і пахам, які разносіцца па ўсёй кухні.  Дзякуючы таму, што яны часцей за ўсё ўпрыгожаны маляўнічай глазурай і розным дэкорам, пончыкі з'яўляюцца выдатным варыянтам дэсертаў на святы.

Аднак, многія людзі лічаць пончыкі шкоднай ежай, якая не падыходзіць для здаровага ладу жыцця. У дадзеным артыкуле мы разгледзім магчымасць спалучэння пончыкаў са збалансаванай дыетай.

да зместу

Склад пончыкаў

Склад пончыкаў

У аснове выпечкі — мука, цукар, яйкі і алей. Таксама часта ў іх дадаюць розныя начынні і ўпрыгожваюць глазурай.

Усё гэта з'яўляецца дадатковымі калорыямі і вугляводамі.

Аднак, цвёрдыя абмежаванні ў сілкаванні і любімых прысмаках могуць прывесці да паніжэння хуткасці абмену рэчываў і дрэннага настрою.

Так што пончыкі могуць быць часткай здаровага ладу жыцця, калі ўжываць іх у разумных колькасцях і ў спалучэнні з іншымі карыснымі прадуктамі харчавання.

да зместу

Спалучэнне пончыкаў і здаровага ладу жыцця

Пончыкі 3

Калі вы выбіраеце пончыкі, старайцеся спыніць свой выбар на тых, якія ўтрымліваюць менш цукру і тлушчу.

Пончыкі могуць утрымліваць карысныя прадукты, такія як ягады, арэхі ці садавіну. Адпаведна, у іх будзе зніжана колькасць калорый. Пры гэтым, у выпадку з арэхамі, павышана колькасць карысных тлушчаў.

Калі мэтай захавання правільнага харчавання з'яўляецца зніжэнне вагі, то асноўны прынцып у дадзеным выпадку — спальваць калорый больш, чым іх спажываць. Адпаведна, калі вы любіце пончыкі, неабходна павялічыць колькасць фізічных нагрузак, каб спажываныя калорыі былі спалены. Рэгулярныя заняткі спортам ці фізічнай актыўнасцю дапамогуць палепшыць абмен рэчываў і паскорыць працэс зніжэння вагі.

Калі ў вас ёсць жаданне і час, вы можаце прыгатаваць пончыкі дома. Гэта дазволіць вам кантраляваць колькасць цукру і тлушчу, а таксама замяніць смажанне ў алеі на выпяканне ў духоўцы.

да зместу

Пончыкі лепш смажаныя або запечаныя?

Пончыкі - смажаныя альбо запечаныя?

Рэцэпт запечанага пончыка карысней, чым рэцэпт смажанага. Тыповы смажаны пончык у глазуры змяшчае каля 269 калорый, а запечаны — менш. Розніца ў тым, што падчас запякання вы не атрымаеце лішняга тлушчу з алею падчас смажання.

да зместу

Што мне з'есці, калі я хачу пончык?

Ўто з'есці, калі хочацца пончык?

Здаровая альтэрнатыва пончыкам — хатнія мафіны. Ёсць так шмат спосабаў прыгатаваць карысныя кексы, і яны могуць быць такімі ж смачнымі, як пончык.

да зместу

Ці абавязкова смажыць пончыкі ў фрыцюры?

Дыетычныя прысмакі. Пончыкі ў фрыцюры

Большасць экспертаў раяць пячы пончыкі на алеі з нейтральным густам для дасягнення найлепшых вынікаў. Калі вы шмат смажыце ў фрыцюры, купіце тэрмометр для смажання (або тэрмометр для цукерак), каб вымераць тэмпературу алею. Для ўсіх відаў пончыкаў тэмпература ад 360 да 375 градусаў дасць вам найлепшыя вынікі.

да зместу

Смачныя рэцэпты дыетычных пончыкаў, карысных для здароўя

Пончыкі з аўсянай мукі і вотруб'я

Вазьміце 2 яйкі, аддзеліце бялок і ўзбіце яго ў пену. Дадайце жаўткі, 50 г. яблычнага пюрэ, 10 г. какосавага алею. Узбіце да аднастайнай масы. Згодна з смачным рэцэптам прыгатавання пончыкаў, можна выкарыстоўваць яблычнае пюрэ для дзіцячага харчавання. У прыгатаваную масу паступова ўвядзіце 90 г. аўсянай мукі і 2 сталовыя лыжкі вотруб'я. Павінна атрымацца не надта вадкае цеста.

Дыетычная выпечка. Ці могуць быць пончыкі карыснымі?

Запоўніце формачкі для выпякання пончыкаў на 1/3 аб'ёму і пастаўце ў разагрэтую духоўку на 25 - 30 хвілін. Трохі астылы дэсерт паліце распаленым шакаладам. Для прысыпкі выкарыстоўвайце молаты арахіс, фісташкі, карыцу ці высушаную мяту.

да зместу

Пончыкі з мукі зялёнай грэчкі

Рэцэпты такіх пончыкаў ведаюць далёка не ўсе гаспадыні. Але варта асвоіць працэс падрыхтоўкі — атрымліваецца смачная і незвычайная страва.

Узбіце ў пену бялок аднаго яйка. У місцы злучыце жаўток, 40 г. фруктовага пюрэ, прызначанага для дзіцячага харчавання, 30 мл. кефіру і 2 грама разрыхляльніка. У аднастайную масу дадайце па 60 г. мукі з зялёнай грэчкі і аўсянкі. Змяшайце ўсё калатоўкай і акуратна ўвядзіце ўзбіты бялок. Размяркуеце цеста ў формачкі для пончыкаў і выпякайце 20 хвілін. Калі крыху астынуць, іх трэба паліць глазурай.

да зместу

Тварожныя пончыкі ў духоўцы

Пратрыце праз сіта 250 г. нятлустага тварагу, дадайце 4 яйкі перапёлкі, 50 г. заменніка цукру, дробку солі. У аднастайную масу ўсыпце 200 г. прасеянай мукі і 3 г. разрыхляльніка. Цеста павінна атрымацца мяккім.

Пончыкі з глазурай

Пшанічную муку можна замяніць на аўсяную ці кукурузную ў роўных суадносінах, Засцяліце бляху пергаментам і размясціце на ім невялікага памеру шарыкі, сфарміраваныя з цеста. У разагрэтай да 180 градусаў духоўцы выпякайце пончыкі да ўтварэння залацістай скарыначкі 20 - 25 хвілін. Калі дэсерт астыне, пасыпце цукровай пудрай.

да зместу

Пончыкі з гарбуза і апельсіна

900 г вычышчанага ад лупіны гарбуза парэжце буйнымі кавалкамі і запякайце іх у духоўцы пры 180 градусах 20 - 25 хвілін. Пасля трэба гарбуз перацерці ў пюрэ і астудзіць. У 100 мл. цёплай вады растварыце 20 г. дрожджаў, дадайце палову лыжкі цукру і ст. л. мукі. Пакіньце ў цяпле на 20 - 30 хвілін, каб рошчына падышла.

Пончыкі з гарбузом і апельсінам

У пюрэ з гарбуза дадайце 6 жаўткоў. Дадайце свежы сок з двух буйных апельсінаў, 40 г. цукру, 700 г. мукі. Вымесіце цеста, пакіньце ў цяпле на 1,5 гадзіны, перыядычна яго абмінаючы.

Сфарміруйце шарыкі, абсмажце ў разагрэтым алеі. Гатовыя пончыкі пакладзіце на папяровы ручнік, каб сцёк алей. Калі дэсерт астыне, пасыпце цукровай пудрай.

да зместу

Пончыкі з трускаўкай у мультыварцы

У многіх смачных рэцэптах пончыкаў з тварагом выкарыстоўваецца начынне са свежай трускаўкі. Дэсерт, прыгатаваны ў мультыварцы, далікатны на густ.

Пончыкі з клубнічным начыннем

Пратрыце 500 г. тварагу, дадайце 50 г. цукру, чайную лыжку разрыхляльніка, 3 яйкі, давядзіце да аднастайнай кансістэнцыі. Паступова дадайце 600 г. мукі, каб атрымалася мяккае цеста. Пастаўце яго ў халадзільнік на 30 хвілін.

Вымыйце і падсушыце 300 г. перабранай трускаўкі. Наліце 100 г. расліннага алею ў мультыварку. Прысыпце стол мукой, раскачайце цеста каўбасой і, адразаючы кавалачкі, сфарміруйце невялікія аладкі. На сярэдзіну пакладзіце ягады і дробку цукру. Злучыце краі, надайце страве форму шара. Пячыце пончыкі ў мультыварцы да гатовасці.

да зместу

Бульбяныя пончыкі

Не заўсёды пончыкі бываюць салодкімі. Існуюць простыя рэцэпты арыгінальнай стравы з бульбы ў мультыварцы.

Белорусская кухня - Бульбяныя клёцкі

 

600 г. вычышчанай ад лупіны бульбы прапусціце праз мясасечку або падзярыце на дробнай тарцы. Змяшайце 50 мл. смятаны і 10 г. сухіх дрожджаў. Злучыце з бульбай, дадайце соль, перац, 2 яйкі. Пакіньце масу на 10 - 15 хвілін, пакуль вылучыцца сок.

Дадайце 100 г. мукі, змяшайце. Нагрэйце ў мультыварцы раслінны алей. З атрыманай масы сфарміруйце шарыкі, абсмажце да гатовасці. На стол можна падаваць пончыкі, упрыгожаныя зелянінай.

https://bel.24health.by/lasunak-dlya-usyoj-syami-yak-prygatavac-idealnyya-xrushchy/

Матэрыялы на сайце slushna.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце slushna.by

0

Нарадзілася ў гарадскім пасёлку Бешанковічы Віцебскай вобласці. Да 10 класса вучылася ў Бешанкоўскай сярэдняй школе №1, у 2008 годзе паступіла ў Лужаснянскую школу-інтэрнат-гімназію для здольных і таленавітых дзяцей Віцебскай вобласці на гуманітарны профіль. З 2010 па 2015 года з'яўлялася студэнткай Інстытута журналістыкі Беларускага дзяржаўнага ўніверсітута. З'яўляючыся яшчэ студэнткай, пачала працаваць у Белтэлерадыёкампаніі на тэлеканале "Беларусь 3" рэдактарам аддзела падрыхтоўкі праграм да эфіру. Размеркаванне праходзіла ў холдынгу Выдавецкі дом "Звязда" ў газеце "Літаратура і мастацтва", дзе пасля засталася працаваць рэдактарам аддзела мастацтваў. Паралельна працавала на тэлеканалах "СТБ" і "РТР-Беларусь" рэдактарам інтэрнэт-дырэкцыі. З 2021 года з'яўляюся рэдактарам інтэрнэт-праекта «Рэдакцыі газеты «Медыцынскі веснік», дзе разам з штатнымі і пазаштатнымі аўтарамі мы імкнёмся паказаць унікальную культуру, традыцыі і побыт беларускага народа, не забываючы, вядома, пра здароўе.